Opnieuw verrassing op WK snooker: Titelverdediger Williams en Selby vroegtijdig uitgeschakeld

H.Vviv

Na Ronnie O’Sullivan in de eerste ronde ligt ook titelverdediger Mark Williams vroeg uit het toernooi. De 44-jarige Welshman, ook al wereldkampioen in 2000 en 2003, werd zaterdag in de tweede ronde in het Crucible Theatre van Sheffield met 13-9 uitgeschakeld door David Gilbert.

Na de eerste twee sessies stond Williams met 9-7 achter. Tussen de twee sessies was de titelverdediger nog wel naar het ziekenhuis geweest doordat de snookeraar last had van steken in zijn borst. Testen in het ziekenhuis wezen uit dat er niks aan de hand was met het hart, maar de klachten kwamen het spel niet ten goede. In de slotsessie wist Williams nog wel het eerste frame te winnen, waarna Gilbert drie frames op rij pakte met breaks van 62, 52 en 139. Williams pakte nog wel het 21ste frame, alleen dat was uitstel executie want het frame daarna ging met een break 89 naar Gilbert, en zo plaatste hij zich zo voor de kwartfinales van het WK.

Ook voor Mark Selby, de nummer twee van de wereld, is het WK voorbij. De drievoudig wereldkampioen (2014, 2016 en 2017) verloor in de tweede ronde van Gary Wilson. Na twintig frames was het duel mooi in evenwicht, maar uiteindelijk trok Wilson de wedstrijd naar zich toe door frames 21, 22 en 23 te winnen, waardoor de Engelsman zich voor het eerst plaatst voor de kwartfinale van het WK. In de eerste ronde had Wilson in het laatste frame nipt gewonnen van de Belg Luca Brecel.

De nummer vier van de wereld Neil Robertson wist zich wel te plaatsen voor de kwartfinales van het WK snooker. De Australiër, die in 2010 het WK snooker op zijn naam schreef, maakt in de eerste twee rondes indruk op het WK in Sheffield. In de eerste ronde hoefde de voormalig nummer één van de wereld maar één frame af te staan tegen Michael Georgiou en ook in de tweede ronde won de Australiër makkelijk zijn partij. Met breaks van 106, 127, 120, 88 en 95 won hij eenvoudig van Shaun Murphy, die in de eerste nog met 10-0 won van de Chinees Luo Honghao. 

Amateur James Cahill, die in de eerste ronde nog de snookerwereld verbaasde door Ronnie O'Sullivan uit te schakelen, ligt er ook uit op het WK snooker. De wedstrijd tussen Cahill en zijn tegenstander Stephen Maguire ging lang gelijk op. Na 22 frames was de stand gelijken en leek Cahill in het 23ste frame op voorsprong te komen. De 23-jarige amateur had de ballen mooi geopend en leek op weg naar een mooie break, maar hij ging de fout in toen hij een simpele rode bal wilde potten. Met zijn vest raakte hij de roze bal en dat leverde hem zes strafpunten op, maar nog erger was dat zijn beurt voorbij was. Maguire won vervolgens het frame en bracht de stand op 12-11. Cahill trok de stand in het volgende frame weer gelijk, alleen in het slotframe ging de winst toch naar de Schot Maguire. Hij bereikte zo de kwartfinale van het WK snooker.

Het duel in de tweede ronde is toch wel Judd Trump tegen de Chinees Ding Junhui. Na de eerste sessie, die wat tegenviel, staat Trump met 5-3 voor. De Engelsman had in de eerste sessie het betere van het spel, alleen kon Ding de schade nog enigzins beperkt houden, nadat de Chinees de laatste twee frames van de sessie won. In de andere tweede ronde, die ook al is gestart, gaat het tussen John Higgins en Stuart Bingham en staat de stand na acht frames gelijk: 4-4.