Dubbele Chinese dubbelslag bij World Cup-finale aerials in China

heywoodu

In het Chinese skiresort Shimao Lotus Mountain is het World Cup-seizoen voor de freestyleskiërs op de aerials afgesloten, het onderdeel waarbij men een sprong zo goed mogelijk uit moet voeren. Er stonden nog twee wedstrijden op het programma - en een teamwedstrijd - en dat leverde Chinese eindzeges op.

Bij de vrouwen begon de ervaren Chinese Xu Mengtao als leidster in het klassement, maar in wedstrijd één werd haar voorsprong met een vierde plek wat kleiner. De Australische Laura Peel won met 96,58 punten, voor Xu's voornaamste concurrente Xu Sicun, ook uit China, en de Amerikaanse Ashley Caldwell. Beiden kwamen tot 81,78 punten, maar plek twee ging wegens een betere uitvoeringsscore naar Xu.

Laura Peel (Bron: YouTube)

In de tweede wedstrijd slaagde Xu Sicun er niet in om haar landgenote van de troon te stoten: Xu Mengtao pakte dit keer met 101,16 punten voor haar back-double-full-full de winst en daarmee ook de eindzege in de World Cup. Caldwell werd met 93,41 punten tweede, voor de 90,40 punten van Xu Sicun.

Xu Mengtao(Bron: YouTube)

De Russen Maxim Burov en Stanislav Nikitin gingen bij de mannen aan de leiding in het klassement, maar het duo reisde om bij uw redacteur onbekende redenen niet af naar China. De Chinees Wang Xindi deed dat wel en hij begon met 125,22 punten met een tweede plek, vlak achter de 126,11 punten voor de back-full-double-full-full van zijn landgenoot Sun Jiaxu. Eric Loughran uit de VS scoorde 123,45 punten en werd zo derde.

Sun Jiaxu (Bron: YouTube)

Met een back-full-double-full-full sprong Sun ook in wedstrijd twee naar de winst (123,90), maar doordat Wang als vierde eindigde pakte hij precies genoeg punten om Sun in het eindklassement voor te blijven en zo de winst te pakken. Noé Roth uit Zwitserland werd met 123,01 punten tweede, voor de Wit-Russische veteraan Anton Kushnir (121,72).

Nog eens Sun Jiaxu (Bron: YouTube)

Het seizoen werd nog afgesloten met een landenwedstrijd, waarin drie springers per team in actie kwamen. Dat werd een redelijk Chinees feestje: China-1 pakte de winst, voor China-2 en China-3.

China-1 (Bron: YouTube)