'Autoverzekering jongeren onbetaalbaar'

qltel

Nooit eerder sinds Independer in 2006 begon met registreren lagen de gemiddelde premies voor de WA-autoverzekeringen zo hoog als op dit moment. De snelle premiestijgingen van de laatste jaren raken vooral 18-jarigen. Voor hen lag de gemiddelde jaarpremie in september-oktober op maar liefst 1.768 euro. De jongste autobezitters betalen daarmee jaarlijks gemiddeld bijna 1.000 euro meer premie dan 24-jarigen. Na 18-jarigen volgen 19-jarigen, die momenteel gemiddeld 1.614 euro betalen. Dit blijkt uit een premie-analyse van Independer over bijna 150.000 vergelijkingen op haar website, waarin de periode september en oktober van de laatste twee jaar naast elkaar zijn gezet.

WA-premie voor jonge autobezitters op recordhoogte
Momenteel betaalt een 18-jarige maandelijks gemiddeld 147 euro voor zijn WA-autoverzekering. Voor een 19-jarige is dat 135 euro. De premies voor de autoverzekeringen stijgen al langere tijd voor alle leeftijdsgroepen maar de jongste autobezitters krijgen de zwaarste premiestijgingen voor de kiezen. Zo zijn de WA-jaarpremies voor 18-jarigen sinds september 2016 gestegen met gemiddeld 30%; dat is een jaarbedrag van 395 euro.

Premieverschillen tussen verzekeringen neemt toe
Independer zette in haar analyse ook de premieverschillen van WA-autoverzekeringen voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar naast elkaar. Hierbij werd gekeken naar de eerste 10 verzekeringen op basis van prijs. Opvallend is dat de prijsverschillen tussen de duurste en de goedkoopste polissen afgelopen jaren steeds verder uiteenlopen. In 2016 was het verschil nog 362 euro per jaar, inmiddels is dat 490 euro.

Verzekeringen steeds vaker gericht op profielgroepen en schaderisico
Verzekeraars kijken bij premiebepaling onder meer naar het schaderisico dat verschillende leeftijdsgroepen met zich meebrengen. Suzan Samson van Independer: "De schadekosten in Nederland nemen al langere tijd toe, dat is een belangrijke reden voor de algemene premiestijgingen van autoverzekeringen. Jongeren blijken hiervoor de hoofdprijs te betalen." Samson raadt met name jongeren dan ook aan hun autoverzekering goed in de gaten te houden. Niet alleen voordat je een polis afsluit, maar ook als je al verzekerd bent. "Dat kan je handenvol geld schelen. Wij zien namelijk dat de premies steeds verder uiteenlopen waardoor een goede keus steeds meer geld bespaart. Dit wordt veroorzaakt doordat verzekeraars zich op specifieke doelgroepen richten. Zo'n groep heeft voor de verzekeraar een voorkeursprofiel en krijgt daarom een aantrekkelijkere premie aangeboden. Een jongere klant kan na een jaar zomaar in een ander profiel vallen, waardoor een andere verzekeraar ineens een aantrekkelijker aanbod voor hem heeft."

Schadeclaim met onvoldoende schadevrije jaren kan kostenpost opleveren
Een andere reden dat 18- en 19-jarigen zoveel premie betalen ligt onder meer in het feit dat zij weinig of geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Hierdoor hebben zij nog geen recht op de hoge kortingen die verzekeraars geven aan mensen die al lang schadevrij rijden. Uit eerder onderzoek van Independer bleek dat weinig jongeren zich bewust zijn van de financiele gevolgen van een schadeclaim. Een schadeclaim betekent een terugval van 5 schadevrije jaren. Als je nog niet zoveel jaren hebt opgebouwd kan die ene schadeclaim direct leiden tot een forse premieverhoging, ongeacht de hoogte van de claim.