Wereldredding op kopbal Xavi brengt Iraniërs naar eerste Champions League-finale

heywoodu

De finale van de Aziatische Champions League gaat tussen Persepolis uit Iran en Kashima Antlers uit Japan. De ploegen wonnen hun halve finales deze week en daar kwam onder meer een geweldige redding bij kijken.

Persepolis, zo ongeveer de meest populaire club van Azië, had aan het begin van de maand in Doha met 0-1 gewonnen van Al-Sadd uit Qatar, de tegenstander in de eindstrijd van de westelijke regio in de AFC. In een met meer dan tachtigduizend man compleet afgeladen Azadistadion in Teheran kwam Al-Sadd op voorsprong, maar Siamak Nemati hielp Persepolis aan 1-1. 

Het leek nog fout te gaan voor de thuisploeg, want in de absolute slotfase was het FC Barcelona-legende Xavi die Al-Sadd naar 1-2 en dus de finale kon koppen. Hij trof echter niemand minder dan Alireza Beiranvand, bij kijkers van het WK van dit jaar ongetwijfeld nog bekend als de Iraanse keeper die Portugal op 1-1 hield door een penalty van Cristiano Ronaldo te stoppen. Beiranvand tikte de bal over het doel en Persepolis haalde voor het eerst in de geschiedenis de finale, als eerste Iraanse ploeg in acht jaar tijd.

Persepolis - Al-Sadd (Bron: YouTube)

In de oostelijke regio maakten het Japanse Kashima Antlers en het Zuid-Koreaanse Suwon Bluewings er een doelpuntenfestijn van. In Kashima draaide de Japanners een na zes minuten opgelopen 0-2 achterstand om in een 3-2 zege, maar in Suwon waren het de Zuid-Koreanen die de boel stevig omdraaiden.

Kashima was na 25 minuten op voorsprong gekomen, maar kort na rust sloeg de thuisploeg terug: drie goals in acht minuten tijd. Al snel maakte Kashima echter 3-2 en tien minuten voor tijd volgde de gelijkmaker, die Suwon fataal bleek.

De finale bestaat in de AFC Champions League ook uit twee wedstrijden. Op 3 november speelt Kashiwa thuis, een week later mag Persepolis in het ongetwijfeld opnieuw kolkende Azadistadion geschiedenis proberen schrijven.