Goal Depay niet genoeg voor zege Lyon, Real en Roma grijpen macht

Redactie

Manchester City heeft de koppositie overgenomen in Groep F van de Champions League. Olympique Lyon liet de zege op Hoffenheim in de slotminuut glippen.

De ontmoeting tussen de Duitsers en de Fransen werd een heel aangename wedstrijd in de Wirsol Rhein-Neckar-Arena. Lyon had de overhand en de ploeg van de in de basis gestarte Memphis Depay en Kenny Tete kwam iets voor het halfuur op voorsprong dankzij oud-Ajacied Bertrand Traoré. De spits kreeg de bal voor de voeten na een missertje en rondde moeiteloos af. Aan de overzijde deed Andrej Kramaric dat vijf minuten later ook na een mooie aanval.De ploeg van Julian Nagelsmann nam het initiatief over en loerde op een voorsprong, maar kwam daar voor rust niet aan toe.

Dit gebeurde na de thee wel, want het was opnieuw Kramaric die scoorde. Hij nam de bal fraai met de borst aan en knalde de bal vervolgens kiezelhard in het doel. Een Duitse zege leek in de maak, ware het niet dat het duel nogmaals kantelde via Tanguy Ndombelé en Memphis. De Nederlander kon na een missertje aanleggen en faalde niet, nadat zijn Franse collega even daarvoor mazzelde met een trage reflex van de doelman. Het laatste woord was echter voor Joelinton, die in de blessuretijd voor de 3-3 zorgde.

De Engelse kampioen had zich wellicht ingesteld op een lastige avond tegen het vaak zo stugge Shakhtar, maar na exact een half uur spelen vond men een gaatje in de defensie. David Silva kreeg een afvallende bal voor de voeten en nam hem direct op de slof, waarmee hij voor de openingstreffer zorgde. Binnen vijf minuten werd het zelfs 0-2 en was de buit eigenlijk al binnen voor de ploeg van Pep Guardiola. Aymeric Laporte stond op de juiste plek om de corner van de van een blessure teruggekeerde Kevin De Bruyne binnen te knikken.

Na rust ging het tempo omlaag en bleef Manchester City geduldig zoeken naar een derde treffer. Die kwam er twintig minuten voor het einde via Bernardo Silva. Hij stoomde op van achteruit, gaf meerdere verdedigers het nakijken en schoot vervolgens van afstand raak. Zijn schot gaf de paal nog een klein kusje en verdween toen in het doel. Shakhtar zette nog wel even aan voor eigen publiek, maar kon de Oekraïense fans niet op een eretreffer trakteren. City heeft nu zes punten, Lyon vijf, Hoffenheim en Sjakhtar twee.

Real Madrid en AS Roma grijpen de macht
Met overtuigende zeges hebben Real Madrid en AS Roma zich aan kop van Groep G genesteld. CSKA en Viktoria Plzen zijn de verliezers.

Bij Real Madrid leek een overwinning hard nodig voor Julen Lopetegui om in ieder geval voorlopig nog in het zadel te blijven zitten bij de zwalkende Spaanse grootmacht. Tegen Viktoria Plzen was er van de matige vorm weinig te merken, al werden ook nu talloze kansen gemist. Voor rust slaagde alleen Karim Benzema erin om de doelman te passeren en dat is het veertiende seizoen op rij dat hij scoort in de Champions League. Alleen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo kunnen dat ook zeggen.

Lucas Vazquez zette goed voor en de Fransman kopte gedecideerd binnen. Bij de spaarzame tegenaanvallen was het echter oppassen geblazen, want de Tsjechen lieten zich niet zomaar naar de slachtbank leiden. Patrik Hrosovsky had de bal voor het inschieten toen hij oog in oog met doelman Keylor Navas kwam te staan, maar hij liet de kans op de gelijkmaker liggen. Na rust bleek dat een fatale misser te zijn geweest, want Marcelo verdubbelde de marge en Hrosovsky maakte in de tweede helft wel een doelpunt, waardoor Plzen uiteindelijk slechts een goal tekort kwam om een stunt te bewerkstelligen.

De andere wedstrijd in de poule ging tussen AS Roma en CSKA Moskou en laatstgenoemde ploeg was voor aanvang van de derde speelronde de verrassende koploper. In Italië maakten de Russen echter geen moment aanspraak op een goed resultaat. Een kwartier voor rust maakte Edin Dzeko de openingstreffer en dat was al de vierde grote kans. Kort voor rust werd het 2-0 dankzij Dzeko, die de doelman met een schot in tegengestelde richting verraste.

Na de pauze volgde de genadeklap en opnieuw had de Bosnische spits een hoofdrol. Een prima voorassist van Alessandro Florenzi verlengde hij met het hoofd tot bij Cengiz Ünder, die de bal vervolgens onhoudbaar in het dak van het doel schoot. Dzeko had kansen om net als vorige speeldag een hattrick te maken, maar CSKA liet het niet zo ver komen. In de nieuwe tussenstand heeft Real Madrid de leiding met zes punten overgenomen en volgt AS Roma met evenveel punten op plaats twee.

Uitslagen Champions League dinsdag
E: AEK Athens - Bayern München 0-2
E: Ajax - Benfica 1-0
F: 1899 Hoffenheim - Olympique Lyonnais 3-3
F: Shakhtar Donetsk - Manchester City 0-3
G: AS Roma - CSKA Moskou 3-0
G: Real Madrid - Viktoria Plzen 2-1
H: BSC Young Boys - Valencia 1-1
H: Manchester United - Juventus 0-1