Geniez net te snel voor Van Baarle in twaalfde etappe Vuelta a Espaņa, Herrada nieuwe leider

H.Vviv

De twaalfde etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Alexandre Geniez. Na 177,5 km tussen Mondonedo en Manon was de Fransman van AG2R La Mondiale de beste van de vroege vlucht. Dylan van Baarle die ook in de vroege aanwezig was moest genoegen nemen met een tweede plaats. Jesús Herrada neemt de leiderstrui over van Simon Yates.

In tegenstelling tot de etappe van gisteren ontstond er al snel een kopgroep van achttien renners met daarbij de Nederlander Van Baarle van team Sky. Ook Vincenzo Nibali, Alexandre Geniez, Dylan Teuns, Davide Formolo, Thomas De Gendt, Valerio Conti en Gianluca Brambilla zaten mee in de kopgroep. Jesús Herrada was de best geklasseerde renner in de kopgroep met een achterstand van 5.45 op Yates.

Al na vijftig kilometer reed de Spanjaard van Cofidis al virtueel in de rode leiderstrui. De voorsprong van de kopgroep liep naar meer dan elf minuten. Aan het einde van de rit hield hij nog negen minuten over op het peloton, waardoor Herrada nu de nieuwe leider is in de Ronde van Spanje met een voorsprong van meer dan drie minuten op de voormalig leider Yates.

Herrada zou niet mee strijden voor de dagzege in de Vuelta. Na verschillende aanvallen bleef er een kopgroep van acht over, met daarbij Van Baarle. Ook de Belgen Teuns, Devenyns en Campenaerts waren mee, net zoals Geniez, Brambilla, Padun en Formolo.

Ondanks heel wat aanvalspogingen bleven de acht samen, tot Padun op vijf kilometer versnelde. Teuns, Campenaerts en Formolo konden aanvankelijk volgen en later kwam Geniez samen met Van Baarle aansluiten. De zes ging uitmaken wie de winst in de twaalfde etappe ging pakken. Op een laatste oplopende strook was er nog een versnelling van Teuns, maar de Belg kon niemand lossen. In de sprint die volgde was Geniez net iets te snel voor Van Baarle en pakte zo de tweede ritzege voor AG2R la Mondiale deze Vuelta.

Geniez en Van Baarle kwamen na afloop nog wel te val door dat een official de weg overstak en de renners niet meer konden ontwijken.