Murray wint bij comeback op Grand Slam, Wawrinka wint kraker eerste ronde

heywoodu

Op de US Open is de kraker in de eerste ronde van het mannenenkelspel gewonnen door Stan Wawrinka. De door blessures flink weggezakte Zwitser, US Open-kampioen in 2016, klopte de als achtste geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-3, 6-2, 7-5.

Wawrinka is met een wildcard toegelaten tot het toernooi en won set één door een break op 4-3. In de tweede set kon Dimitrov niet meer herstellen na het verliezen van zijn eerste twee servicegames, hoewel hij drie breakkansen op 5-1 liet liggen. In het derde bedrijf brak de Bulgaar zijn opponent zowaar, waardoor hij op 5-3 kwam, maar Wawrinka sloeg genadeloos hard terug, won vier games op rij en maakte het op zijn eerste matchpoint af.

Ook de nummer zestien van de plaatsingslijst, de Brit Kyle Edmund, kon gelijk al inpakken. De 36-jarige Italiaanse veteraan Paolo Lorenzi stond de eerste set nog af, maar de gravelbijter beet zich vast in Edmund. De nummer 94 van de wereld herstelde zich en in de vierde set was hij veel beter dan de Brit: 4-6, 6-4, 7-5, 6-1.

Roberto Bautista Agut moest als nummer negentien van de plaatsingslijst ook al het onderspit delven. De Australische wildcarddebutant Jason Kubler, 98e van de wereld, was verrassend een maat te groot voor de Spanjaard: 6-3, 6-3, 6-4.

Voor John Isner (11) begon zijn thuis-Grand Slam beduidend beter. Landgenoot Bradley Klahn had weinig in te brengen tegen Isner, die met 7-6 (3), 6-3, 6-4 zegevierde. Ook een volgende Amerikaan, Jack Sock (18), kende een prima opwarmer. Guido Andreozzi wist het Sock in de tweede set lastig te maken, maar de Argentijn kwam verder gewoon tekort: 6-0, 7-6 (4), 6-2.

De jonge Rus Karen Khachanov (27) was ondertussen met 6-3, 6-2, 6-3 te sterk voor de Spanjaard Albert Ramos-Viñolas. Milos Raonic (25) begon wat stroef tegen de Argentijn Carlos Berlocq en was in set drie zelfs kansloos, maar het servicekanon herstelde zich keurig: 7-6 (4), 6-4, 1-6, 6-3.

Update 22.43 uur
De Brit Andy Murray, US Open-winnaar in 2012, heeft eindelijk zijn comeback gemaakt op een Grand Slam-toernooi. De US Open van vorig jaar sloeg hij over en dit jaar was hij er niet bij op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. Het blessureleed lijkt voorbij, hoewel James Duckworth nog stevig partij bood: 6-7 (5), 6-3, 7-5, 6-3.

De strijd der Spaanse veteranen werd gewonnen door Fernando Verdasco. Hij speelde tegen Feliciano Lopez, samen goed voor een leeftijd van 70 jaar. Voor Lopez was het al zijn 67e opeenvolgende Grand Slam, een ongelooflijke reeks die begon met Roland Garros 2002. Met 6-2, 7-5, 6-4 was Verdasco wel een maatje te groot.