Schaatsster Erbanová stopt op haar 25ste: "Door manipulatie en vernederingen"

H.Vviv

De Tsjechische schaatsster Karolina Erbanová stopt per direct. De Europees sprintkampioene van 2017 en winnares van olympisch brons op de 500 meter in 2018 is pas 25 jaar. 

"Ik ben niet langer bereid het slachtoffer van manipulatie, vernederingen en aanvallen van onze nationale trainer Petr Novak te zijn", geeft Erbanová aan op haar Instagrampagina. "Zijn persoonlijke aanpak en werkmethoden komen niet overeen met die van mij. Op deze manier kan ik niet presteren."

Erbanová trainde jarenlang bij Novak, maar na de Winterspelen van 2014 koos ze voor haar eigen weg. Ze kwam terecht bij Team Continu van Marianne Timmer en Gianni Romme. De afgelopen twee schaatsseizoenen reed ze voor Team AfterPay. AfterPay is sinds dit jaar geen hoofdsponsor meer, waardoor de 25-jarige Tsjechische terug moest naar de nationale ploeg, maar daarvoor past ze dus.

Volgens Erbanová is haar besluit om Tsjechië te verlaten niet goed gevallen bij de bond en bondscoach Novak. "Ik ben door vrienden, sponsoren en de media neergezet als een verrader."

Bondscoach Novak wil vooralsnog niet reageren op de verwijten. "Ik wil haar verklaring eerst in alle rust bekijken, pas daarna beslis ik of ik er iets over wil zeggen."