Duits EK-goud op individuele achtervolging, Pool domineert puntenkoers

heywoodu

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen heeft de Duitser Domenic Weinstein het goud veroverd op de individuele achtervolging. De 23-jarige Duitser, vicewereldkampioen in 2016, troefde Ivo Oliveira uit Portugal in de finale af.

Oliveira begon voortvarend, maar Weinstein kwam alsmaar dichterbij. Halverwege had hij de achterstand bijna teniet gedaan, daarna nam hij het heft in handen. De Duitser finishte na vier kilometer in 4:13,363 minuten, bijna twee seconden sneller dan Oliveira.

Het brons was voor Claudio Imhof. De Zwitser bouwde zijn race tegen Alexander Evtushenko keurig op en passeerde de Rus in de laatste kilometer.

Update 21.40 uur
De Pool Wojciech Pszczolarski heeft met grote overmacht het goud gepakt op de puntenkoers. De Europees kampioen van 2015 en winnaar van WK-brons vorig jaar ging al vroeg in de aanval en pakte een ronde, wat hem twintig punten opleverde. 

Dat deed Pszczolarski vervolgens nog eens drie keer, waardoor hij met 102 punten ruimschoots het goud pakte. Kenny de Ketele uit België en de Oostenrijker Stefan Matzner gingen beiden drie keer rond en dat hielp hen naar het podium: zilver voor De Ketele met 85 punten, brons voor Matzner met 71 punten. Yoeri Havik kwam er met drie schamele punten niet aan te pas en werd veertiende.

Update 22.10 uur
Op de individuele sprint bij de vrouwen ging het goud naar Rusland. Anastasiia Voynova en Daria Shmeleva, samen onder meer goed voor twee wereldtitels op de teamsprint, stonden in de finale tegenover elkaar. Shmeleva won in twee heats, haar eerste medaille op de sprint.

Mathilde Gros pakte het brons en dat is knap te noemen. De pas 18-jarige Française rekende in twee heats af met de ervaren Duitse Miriam Welte en veroverde zo haar eerste internationale medaille.