Chinese tafeltennissers weer oppermachtig op WK landenteams

heywoodu

Op het wereldkampioenschap tafeltennis voor landenteams heeft China, niet geheel verrassend, de titel bij zowel de mannen als de vrouwen gewonnen. Voor beide teams is het al de 21e wereldtitel en de dominantie is duidelijk: bij de mannen won sinds de jaren tachtig alleen Zweden vier keer, verder gingen alle titels vanaf 1981 naar China. Bij de dames wint China vanaf halverwege de jaren zeventig alles, op 1991 (Korea) en 2010 (Singapore) na.

De vrouwen wonnen in de kwartfinales met 3-0 van Oostenrijk en met 3-1 van Hong Kong, waarna in de finale Japan klaar stond. De Japanse dames hadden Oekraïne met 3-0 verslagen en waren ook met 3-0 te sterk voor het plotseling samengekomen Koreaanse team.

De 17-jarige Mima Ito, toch al een heuse veterane, was Liu Shiwen uit China knap de baas in het eerste duel, maar olympisch- en wereldkampioene Ding Ning en Zhu Yuling stelden orde op zaken, waardoor China met 3-1 won.

Bij de mannen won China met 3-0 van Oostenrijk en Zweden, waarna het in de finale tegenover Duitsland stond. De Duitsers, zeker niet voor het eerst in de WK-finale aanwezig, hadden Brazilië (3-1) en Zuid-Korea (3-2) met wat moeite aan de kant geschoven.

In de finale konden de Duitsers niet op tegen het Chinese dream team. Timo Boll, 's werelds nummer twee, legde het in het openingsduel af tegen de grote Ma Long, wiens teamgenoten het vervolgens zonder problemen af konden maken: 3-0.