Heitinga spreekt van 'uitzonderlijke situatie' bij Ajax

Redactie

John Heitinga heeft als trainer van Ajax Onder-19 met veel buitenlandse jeugdspelers te maken. De ploeg telt negen verschillende nationaliteiten.

De laatste jaren kwamen talenten uit onder meer Australië, Denemarken, Hongarije en Finland in de jeugdopleiding van Ajax terecht. "Dat is geen beleid, eerder uitzondering. Het hoort ook niet bij Ajax", vertelt Heitinga aan Het Parool. "Toen ik bij Ajax in de A1 speelde, hadden we één Deen, Michael Krohn Dehli, en een Fin wiens naam ik vergeten ben."

Volgens assistent-coach Frank Peereboom, die ook coördinator is van de bovenbouw in de Ajax-jeugd, werden de Amsterdammers ook een beetje gedwongen om in het buitenland toptalenten te zoeken. "Die vonden we niet direct in Nederland, dus is er over de grenzen gekeken. Uit deze groep zijn ook spelers vervroegd doorgeschoven."

"Matthijs de Ligt en Justin Kluivert zijn inmiddels een vaste waarde in Ajax 1", benadrukt Peereboom. "En een aantal andere beloften zijn we onderweg kwijtgeraakt aan buitenlandse clubs."