Nederlandse bandyploeg schrijft geschiedenis op WK

heywoodu

De Nederlandse ploeg heeft geschiedenis geschreven op het wereldkampioenschap bandy, een soort ijshockey op een veel groter veld, met name populair in Zweden, Rusland, Finland en Kazachstan. 

Nederland doet al sinds 2003 elk jaar mee aan het WK, maar speelde tot nu toe altijd in de B-divisie. Dat zal volgend jaar veranderen: voor het eerst heeft Nederland de B-divisie gewonnen, wat promotie oplevert naar de A-divisie, het toernooi waarin de acht beste landen ter wereld spelen.

In Harbin werd de B-divisie gespeeld en Nederland bekroonde een sterk toernooi daar met winst in de finale tegen Japan. Alexander Cras was weer eens de grote man: hij scoorde twee van de drie goals, waarmee hij uitkomt op zeventien stuks op het WK. Remo Speijers maakte de andere Nederlandse goal, waarmee Oranje de Japanners met 3-2 versloeg.

De finale van de in Rusland gespeelde A-divisie gaat voor de zoveelste keer tussen Zweden en Rusland. De Russen waren met 8-2 veel te sterk voor Finland, terwijl Zweden alle zeilen bij moest zetten om een verrassing van Kazachstan af te weren: 5-4.