Nederlands bandyteam één zege af van historisch WK-succes

heywoodu

De Nederlandse bandyploeg is nog één zege verwijderd van historisch succes op het wereldkampioenschap in de sport die wat weg heeft van een soort ijshockey, hockey, floorball en meer van dergelijke sporten.

Al sinds 2003 doet Nederland elk jaar mee aan het WK, maar tot nu toe was dat altijd in de B-divisie. Die divisie wordt dit jaar gespeeld in het Chinese Harbin en voor het eerst staat Nederlander in de finale. Dat betekent dat er nog één zege nodig is om volgend jaar bij de acht beste landen van de wereld te staan in de A-divisie.

In de halve finales stond Nederland vrijdag tegenover Estland. Dat ging aanvankelijk niet helemaal goed, want Estland scoorde er goed op los en na 37 minuten stond het 0-4 voor de Oost-Europeanen. Toch gaf Nederland niet op en op slag van rust maakte Alexander Cras de 1-4. Na 47 minuten tekende hij ook voor 2-4 en na een uur ging het pas echt los: Cras maakte 3-4, Remo Speijers zorgde voor de gelijkmaker. Stefan Geenen, Speijers en nog twee keer Cras legden Estland in de laatste twintig minuten nog helemaal over de knie, met een 8-4 eindstand als resultaat.

In de finale speelt Nederland zaterdag tegen Japan, dat ook nog nooit de A-divisie haalde. In die A-divisie gaan de halve finales overigens tussen de gebruikelijke landen: Rusland - Finland en Zweden - Kazakhstan. Vooral Rusland kende geen enkele genade en legde Duitsland met 26-1 over de knie.