'Klębo kan al het olympisch goud pakken wat hij wil'

heywoodu

Langlaufer Petter Northug is bijzonder onder de indruk van zijn jonge landgenoot Johannes Høsflot Klæbo. De pas 21-jarige Noor brak vorig seizoen door op de sprint, maar dit seizoen heeft hij een heel nieuw niveau bereikt waarop hij zelfs op lange afstanden weet te winnen. De eerste vijf World Cup-wedstrijden, van sprints tot de skiatlon over dertig kilometer, gingen allemaal naar Klæbo.

Northug zelf was vele jaren één van 's werelds beste langlaufers, maar de laatste tijd is de dertienvoudig wereldkampioen behoorlijk uit vorm. Over Klæbo is hij duidelijk: "Het is ongelooflijk hoeveel hij in dit nog jonge seizoen al heeft gewonnen, ongekend. Zijn opa en hij moeten een geheime manier van trainen hebben", aldus de voormalig superster.

"De sprint op de Olympische Spelen is wat mij betreft al zo goed als beslist, zijn rivalen kunnen beter nadenken over de tweede plaats", voorspelt Northug. "In november trainde ik in Trondheim met hem...hij ging op tachtig procent een klim op en ik moest me compleet uit elkaar trekken om hem te volgen...dit gaat voor iedereen een erg lastig verhaal worden op de Spelen."

"Als hij besluit om naast de sprint ook de langere afstanden te doen in Pyeongchang, vooral de skiatlon, zie ik niet hoe hij daar verslagen kan worden. Hij kan al het olympisch goud mee naar huis nemen waar hij maar zin in heeft", besluit Northug.

In Pyeongchang staan bij de mannen zes onderdelen op het programma: de sprint (klassiek), teamsprint (vrije stijl), 15km intervalstart (vrije stijl), 30km skiatlon (klassiek + vrije stijl), 50km massastart (klassiek) en de 4x10 kilometer estafette. Voor Klæbo zouden vijf gouden medailles daar niet geheel onrealistisch zijn, alleen op de 50 kilometer heeft hij zich nog niet bewezen.