Koplopers in actie in NBA

Redactie

Zeven wedstrijden stonden afgelopen nacht op het programma in de NBA. De koplopers in de Eastern en Western Conference kwamen beiden in actie. De Cleveland Cavaliers speelden thuis tegen de Chicago Bulls. De Golden State Warriors ontvingen de Portland Trail Blazers.

Cleveland kampt al een tijdje met een grote ziekenboeg en de problemen voor de ploeg worden alleen maar erger. Chris Anderson mist het hele seizoen met een gescheurde kruisband en JR Smith speelt voorlopig niet vanwege een gebroken duim. De laatste weken kwamen daar Kyrie Irving (hamstring), Kevin Love (voedselvergiftiging) en Mike Dunleavy jr. (enkel) bij.

Dat wil niet zeggen dat de Cavaliers kansloos zijn. LeBron James is goed genoeg om in zijn eentje elk team op sleeptouw te nemen en hij bewees dit tegen de Bulls. Cleveland begon furieus en nam direct een 15-2 voorsprong. De Bulls kwamen sterk terug en wonnen het tweede kwart met 23-36. Chicago nam in het derde kwart een 59-76 voorsprong en de wedstrijd leek beslist, maar de Cavaliers kwamen in het slotkwart nog sterk terug.

Jimmy Butler speelde tot ver in het vierde kwart een beroerde wedstrijd. Met nog acht minuten te gaan had de all star van de Bulls slechts zes punten gemaakt. In de slotminuten was hij echter goed voor 14 van de laatste 18 punten van Chicago en daarmee sleepte hij een 94-106 zege binnen. Het was de tweede keer dit jaar dat Chicago en Cleveland elkaar troffen en beide keren wonnen de Bulls.

Voor Chicago haalden zes spelers de dubbele cijfers. Butler werd met 20 punten topscorer, maar ook Taj Gibson, Dwyane Wade, Michael Carter-Williams , Doug McDermott en Nikola Mirotic leverden een flinke bijdrage aan de winst. De Bulls maakten 13 driepunters, een seizoensrecord voor de ploeg waar door menig andere ploeg om zal worden gelachen. Rajon Rondo wordt nog altijd buiten de selectie gehouden en het is nog onduidelijk of de point guard terug zal keren. Carter-Williams start in zijn plaats.

LeBron James werd uiteraard topscorer voor de Cavaliers. De drievoudig NBA kampioen scoorde 31 punten. Jordan McRae mocht starten op de plek van Irving en haalde voor de tweede maal in drie wedstrijden de twintig punten. Cavaliers fans sloeg de schrik tijdens de wedstrijd om het hart toen LeBron James na een ongelukkige landing naar zijn enkel greep. De val viel gelukkig mee en de vedette kon doorspelen.


Highlights van Cavaliers tegen de Bulls. Bron: YouTube

Ook de koploper in de Western Conference, de Golden State Warriors, speelde vannacht. De verliezend finalist van afgelopen seizoen speelde in eigen huis tegen de Portland Trail Blazers. Beide ploegen houden van snel basketbal en ze schieten veel én goed. Fans in Oakland kregen te zien waarvoor ze gekomen waren, een hoge score. Bij rust stond het al 69-71. In de tweede helft speelden de Warriors een iets strakkere verdediging en werd vrij gemakkelijk een 125-117 overwinning behaald.

De usual suspects noteerden de hoogste scores voor Golden State. Steph Curry, tweevoudig MVP, scoorde 35 punten. Kevin Durant voegde daar 30 aan toe. Klay Thompson schoot slechts 1 op 7 driepunters raak en bleef op 14 punten steken.

Portland speelt al een paar wedstrijden zonder point guard Damian Lillard. In zijn afwezigheid krijgt CJ McCollum volop de kans om te laten zien wat hij in huis heeft. Zijn 35 punten waren echter niet genoeg.

Spektakel was er in de Madison Square Garden. Het thuisstadium van de New York Knicks blijft een magische aantrekkingskracht houden op de topspelers, die er altijd iets extra’s proberen te geven. Afgelopen nacht kregen de fans in de Big Apple een blik in de niet zo nabije toekomst te zien waarin een Griekse Nigeriaan de NBA gaat domineren.

De Milwaukee Bucks kwamen op bezoek en dat is, sinds Giannis Antetokounmpo er speelt, must-see basketbal geworden. In de aantrekkelijke wedstrijd ging de eerste helft gelijk op, 52-52. In het derde kwart maakte Carmelo Anthony 14 punten voor New York en de wedstrijd leek met 87-73 aardig op slot te zitten. Echter, in de slotminuten maakten de Bucks een spectaculaire comeback. Met nog zeven minuten te speelden kwam Antetokounmpo het veld weer in en scoorde 12 van de laatste 14 punten van de Bucks. Met een stand van 103-102 kreeg de Greek Freak de bal. Hij dribbelde naar de hoek van de bucket en schoot in de buzzer de beslissende twee punten binnen. De vele Griekse fans in New York werden uitzinnig.

Antetokounmpo eindigde met 27 punten en 13 rebounds. Greg Monroe maakte als bankspeler ook 18 punten. Bij New York kwam Carmelo Anthony tot 30 punten.

Elders in de NBA wonnen de Clippers hun tweede wedstrijd op rij. Dit nog altijd zonder Chris Paul en Blake Griffin. De Grizzlies werden met 115-106 verslagen. Voor Memphis is het de vierde nederlaag in zes wedstrijden en de ploeg is afgezakt naar de zevende plaats in de Western Conference. Austin Rivers, startend in de plaats van Chris Paul, scoorde 28 punten.

De Charlotte Hornets versloegen de Oklahoma City Thunder met 123-112. Nicolas Batum maakte 28 punten voor de Hornets. Bij OKC noteerde Westbrook 33 punten, 15 rebounds en 8 assists. Ook kreeg de guard een technische fout wegens het al dan niet bewust gooien van een bal naar een scheidsrechter.

Komende nacht staat een wedstrijd op het programma die al een paar weken rood omcirkeld is door basketbalfans over de hele wereld. De Houston Rockets spelen thuis tegen de Oklahoma City Thunder en er wordt niets minder verwacht dan vuurwerk tussen James Harden en Russell Westbrook.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Oklahoma City Thunder 123-112
Orlando Magic – Atlanta Hawks 92-111
New York Knicks – Milwaukee Bucks 104-105
Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 94-106
Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies 115-106
Golden State Warriors – Portland Trail Blazers 125-117
Sacramento Kings – Miami Heat 102-107

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 26-8
Toronto Raptors 23-11
Boston Celtics 21-14
Charlotte Hornets 20-16
Atlanta Hawks 19-16
Milwaukee Bucks 18-16
Indiana Pacers 18-18
Chicago Bulls 18-18
Washington Wizards 16-18
New York Knicks 16-19
Orlando Magic 16-21
Detroit Pistons 16-21
Miami Heat 11-26
Philadelphia 76ers 9-24
Brooklyn Nets 8-25

Western Conference

Golden State Warriors 31-5
San Antonio Spurs 28-7
Houston Rockets 27-9
Los Angeles Clippers 24-14
Utah Jazz 22-14
Oklahoma City Thunder 21-15
Memphis Grizzlies 22-16
Sacramento Kings 15-20
Portland Trail Blazers 15-22
Denver Nuggets 14-21
New Orleans Pelicans 14-22
Los Angeles Lakers 13-25
Minnesota Timberwolves 11-24
Dallas Mavericks 11-24
Phoenix Suns 11-25