Grote Duitse overmacht op noordse combinatie Lillehammer

heywoodu

De Duitse ploeg heeft tijdens de World Cup op de noordse combinatie in Lillehammer snoeihard uitgehaald. De individuele wedstrijd met een sprong van de kleine schans, gevolgd door 10 kilometer langlaufen, werd een groot Duits feest.

Johannes Rydzek, de grote man dit seizoen, was na het schansspringen de beste en mocht dus als eerste aan de 10 kilometer beginnen. Akito Watabe vertrok als tweede en liet zich snel terugzakken naar Eric Frenzel en de Noor Espen Andersen. Halverwege de wedstrijd had dat trio een halve minuut achterstand op Rydzek, maar die kreeg het moeilijk.

Een kleine vier kilometer voor het einde opende Frenzel de aanval. Hij sprong weg bij de rest en ruim twee kilometer later had hij het gat naar zijn landgenoot gedicht. Rydzek kon het tempo van de regerend World Cup-kampioen niet meer bijhouden en zag Frenzel zijn eerste overwinning van het seizoen pakken. 

Achter de tweede plek van Rydzek moest Watabe een andere Duitser van het lijf houden: Fabian Riessle had zich vanuit het middenveld naar voren gewerkt en sprintte de onfortuinlijke Japanner - die al jaren vooral tweede, derde of vierde wordt - er in de laatste meters nog uit. Het betekende het eerste Duitse 1-2-3'tje sinds januari 2013, toen Frenzel voor Tino Edelmann en Rydzek won in Klingenthal. 

Overigens was het met de Duitse dominantie dit keer nog wat overtuigender gesteld: naast de top-3 eindigden ook Björn Kircheisen (vijfde), Vinzenz Geiger (zevende) en Manuel Faisst (tiende) bij de beste tien.