Carlsen grijpt laatste strohalm en trekt stand gelijk op WK schaken

Boris (borisz)

Magnus Carlsen heeft één van zijn laatste kansen gebruikt om terug te slaan in de tweekamp om de wereldtitel schaken. De Noorse titelverdediger won op Thanksgiving de tiende partij en trok de stand met zijn Russische uitdager Sergey Karjakin gelijk. Het staat nu 5-5, met nog maar twee wedstrijden te gaan.

Karjakin stuurde de tiende partij met zwart aan op remise, maar hij verprutste in het middenspel een grote kans om een half punt veilig te stellen. Carlsen zag zijn kans en nam het voordeel. De Rus kwam verder in het nauw na een fout met zijn toren in zet 56 en na 75 zetten gaf hij zich gewonnen.

Het was de eerste zege van de 25-jarige Noorse grootmeester in het duel met Karjakin. De 26-jarige Rus won ook één partij, de overige acht eindigden in remise. "Een enorme opluchting. Ik had tien wedstrijden achtereen niet gewonnen en dat is me nooit eerder overkomen", lachte Carlsen na zijn eerste winstpartij. "Ik greep mijn kans op het moment dat Karjakin iets over het hoofd zag. Ik begin nu wel de druk te voelen, maar dat komt ook omdat de vaak lange partijen hun tol eisen."