Russische raakt olympisch goud 2012 kwijt

heywoodu

De Russische kogelslingeraarster Tatyana Lysenko raakt haar olympische gouden medaille van 2012 definitief kwijt. Het Internationaal Olympisch Comité heeft haar geschrapt uit de uitslag. Lysenko bleek eerder dit jaar bij hertesten van stalen uit 2012 positief op het verboden turinabol. Dat is een steroïde waar de Oost-Duitsers vroeger al flink mee in de weer waren. 

Lysenko is niet bepaald een onbekende met de procedures die volgen na een positieve dopingtest. In 2007 leverde ze al eens een positief plasje in, wat haar een schorsing van twee jaar opleverde, evenals het verlies van haar wereldrecord. In april van dit jaar werd ze nog maar weer eens betrapt en nu ook haar positieve test van 2012 definitief lijkt te zijn zal het met de carrière van de weinig geliefde Lysenko eindelijk over zijn. De wereldtitels van 2011 en 2013 mag ze nog wel houden, hoewel er nog tijd genoeg is om ook daar de stalen nog eens van te testen.

De Poolse Anita Wlodarczyk krijgt naar alle waarschijnlijkheid het goud van de Spelen van 2012 omgehangen. Opvallend is dan dat de Poolse haar eerste olympische titel pas 'wint' nadat ze haar tweede gewonnen heeft: dit jaar pakte ze in Rio de Janeiro voor de eerste of tweede keer - afhankelijk van hoe je het bekijkt - het olympisch goud.