A. Brownlee wint overtuigend en prolongeert titel triatlon

DeLuna

Alistair Brownlee heeft op de triatlon op de Olympische Spelen zijn titel overtuigend weten te prolongeren. De oudste van de Brownlee broers finishte na 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen in één uur en drie kwartier en wist daarmee zijn jongere broertje Jonathan Brownlee achter zich te houden, die het zilver pakte. Samen deden de Brownlee's uit Groot-Brittannië het beter dan in 2012, toen er goud en brons klaar lag in Londen. Het brons ging naar de Zuid-Afrikaan Henry Schoeman. 

De wedstrijd begon met de 1500 meter zwemmen, waarbij net zoals in Londen de Slowaak Richard Varga als eerste het water verliet gevolgd door onder andere de Brownlee broers en de Belg Marten van Riel. Er werd op de fiets een kopgroep gevormd van tien mannen die uiteindelijk een voorsprong pakte van 1:20 op de achtervolgende groep. Na de wissel van het fietsen naar het hardlopen namen Alistair en Jonathan Brownlee samen met de Fransman Vincent Luis de leiding en lieten de rest van de groep achter zich.

Luis moest het tempo laten zakken en de Brownlee's bleven met zijn tweeën over. Achter de broers haalde de Zuid-Afrikaan Schuman Luis in en wist op die derde plek te blijven. Zijn landgenoot Richard Murray kwam nog dichtbij maar Schoeman hield uiteindelijk zeven seconden over op de finish. Na ongeveer vijf kilometer versnelde Alistair Brownlee en liet zijn broer Jonathan achter waardoor de winst naar de oudste van de twee ging.