Braziliaan grijpt op laatste moment naast olympisch goud

heywoodu

De Braziliaanse schutter Felipe Almeida Wu heeft met het 10 meter luchtpistool met het allerlaatste schot naast het goud gegrepen. De 24-jarige leek op weg naar het eerste goud voor het thuisland op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Nadat de eerste drie van de acht finalisten waren afgevallen moest de Zuid-Koreaan Jin Jong-oh eraan geloven. De regerend olympisch kampioen en winnaar van maar liefst drie olympische gouden medailles was prima bezig, maar met een 9,1 in het veertiende schot was het over en uit. Juraj Tuzinsky uit Slowakije was de volgende die af moest haken, hij eindigde op de ondankbare vierde plek.

In de strijd om de medailles was het de Chinees Wei Pang die met zijn laatste twee schoten veel terrein goedmaakte, maar de concurrentie niet meer in kon halen en dus moest hij met brons genoegen nemen. Het duel om het goud ging tussen de luid aangemoedigde Wu en de Vietnamees Hoang Xuan Vinh. Hoang had met twee schoten te gaan een voorsprong van bijna een vol punt, maar noteerde met zijn voorlaatste schot slechts 9,2, tegenover de 10,2 van Wu.

Een fenomenaal schot bracht Hoang echter alsnog het goud: Wu had 10,1 geschoten en de Vietnamees moest minstens 10,3 noteren. Het werd zelfs een 10,7 en dus kaapte hij in het allerlaatste schot alsnog het goud weg voor de neus van de Braziliaan. 

Hoang Xuan Vinh, olympisch kampioen met het 10 meter luchtpistool (Foto: Getty)