Kabinet onderzoekt deelname EU-missie Libië

Redactie

Het kabinet onderzoekt of Nederland kan meedoen met de maritieme EU-missie Sophia, die de mensen- en wapensmokkel uit Libië moet tegengaan. Dat hebben ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Het kabinet had eerder al aangegeven wel te voelen voor medewerking aan de missie. Vicepremier Lodewijk Asscher zei vorige week nog dat kan worden nagedacht over het trainen van de Libische kustwacht. Het is niet bekend wanneer er duidelijkheid is over de mogelijke Nederlandse bijdrage.

De marine vaart al met het fregat Zr. Ms. Van Amstel in de Middellandse Zee om de vluchtelingenstroom rond Italië voor het Europese grensagentschap Frontex in kaart te brengen. Het schip heeft de afgelopen weken al honderden vluchtelingen gered.

Sophia ging vorig jaar van start en werd onlangs met een jaar verlengd en uitgebreid. Het afgelopen jaar werden volgens de EU door de missie 139 smokkelschepen onderschept en bijna 16.000 levens gered.

Kabinet onderzoekt deelname EU-missie Libië
Kabinet onderzoekt deelname EU-missie Libië (Foto: ANP)