Brexit treft gewone Britten in portemonnee

qltel

De Britten gaan de uitslag van het referendum over het EU-lidmaatschap in hun portemonnee voelen. Op vele vlakken zal het leven duurder worden voor de gewone man. Niet alleen gaan de prijzen omhoog, inkomens, uitkeringen en pensioenen zullen dalen, is de verwachting van veel economen.

De pond zakte vrijdagochtend tot onder de 1,35 dollar, de laagste stand sinds 1985. De invoer is daarmee in een klap een stuk duurder geworden waardoor ook de inflatie wordt aangejaagd. Om die te beteugelen kan de centrale bank mogelijk besluiten de rente te verhogen waardoor huiseigenaren duurder uit zijn. Volgens premier Cameron zou dat tot gemiddeld 1000 pond per jaar kunnen schelen. Eigenaren van huurhuizen zullen de hogere rentes doorberekenen aan huurders.

De huizenprijzen dalen naar verwachting de komende twee jaar met 10 tot 18 procent. Goed nieuws voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen, maar minder positief voor huisbezitters.

Werkloosheid
De economische schok van een brexit kan ook leiden tot oplopende werkloosheid. Dat heeft volgens diverse experts die door de BBC zijn bevraagd lagere lonen tot gevolg. De daling zou in het zwartste scenario tussen de 2,8 en 4,0 procent kunnen komen te liggen.

Als gevolg van slechtere economische omstandigheden gaan de belastinginkomsten omlaag. Moet stijgende overheidstekorten komt de sociale zekerheid onder druk te staan. Sommige families zouden volgens berekeningen er per jaar tot 2770 pond op achteruit kunnen gaan. Pensioenen komen eveneens onder druk te staan.

Update 12:40 uur
Ook Nederlanders die geëmigreerd zijn naar Groot Brittanië komen financieel onder zware druk te staan. FOK!ker Snipperaar, die met zijn vrouw en twee kinderen naar het overzeese eiland is vertrokken geeft aan dat het voor hem nu veel moeilijker wordt om een hypotheek af te sluiten, en bijvoorbeeld een autoverzekering wordt fors duurder.

Dit kan wel weer makkelijker worden voor hem door ook voor een Brits paspoort te gaan, maar ook daar zit een rekensommetje aan vast. Sniperaar rekende ons voor: " Taaltest, £120 - Permanente Residentie aanvraag, £65 - Britsheid test, £50 - Aanvraag, £1260 - paspoort voor 10 jaar, £80". En dan betreffen dit alleen nog de kosten voor hemzelf. Kosten voor dubbele paspoorten voor vrouw en kinderen zijn hier niet in meegerekend. 

Brexit treft gewone Britten in portemonnee
Brexit treft gewone Britten in portemonnee (Foto: ANP)