Netbeheerders willen af van maximumsalaris

qltel

De netbeheerders Alliander en Enexis willen dat hun maximale salarissen niet gebonden zijn aan een ministerssalaris. Ze vrezen moeilijker mensen te kunnen aantrekken en behouden als ze geen marktconform salaris meer kunnen bieden. Een woordvoerder van Alliander bevestigt donderdag berichtgeving daarover in het AD.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de Wet Normering Topinkomens ook laten gelden voor werknemers in de publieke en semipublieke sector. Nu zijn alleen nog bestuurders gebonden aan het maximum van 179.000 euro per jaar. Vier medewerkers van Alliander zijn al opgestapt vanwege het geld en hun functies bleken soms moeilijk weer in te vullen.

Alliander noemt het in een brief aan het kabinet bovendien oneerlijk dat landelijke netbeheerders TenneT en Gasunie zijn uitgezonderd van het maximum en Alliander-dochter Liander en Enexis niet. TenneT en Gasunie zijn staatsbedrijven, maar Alliander en Enexis hebben als verzelfstandigd bedrijf beide ook maar één aandeelhouder: de overheid.

Netbeheerders willen af van maximumsalaris
Netbeheerders willen af van maximumsalaris (Foto: ANP)