EK vandaag - Zondag 12 Juni

Mexicanobakker

De derde dag van het EK begint en vandaag gaat het echt los, want de wereldkampioen komt in actie. Een drietal interessante affiches in wat zwaarder bevochten poules zullen de revue passeren.

Speelschema 

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15.00 D Turkije Kroatië Parijs
18.00 C Polen Noord-Ierland Nice
21.00 C Duitsland Oekraine Villeneuve d'Ascq

Turkije - Kroatië

Groep A en B zijn geweest, dus nu beginnen we met groep... D? UEFA-logica op zijn best, maar dat vinden wij niet erg want de toeterende Turken tegen de Kroaten die nog nooit echt uit hun materiaal hebben gehaald wat erin zit is best een aardig affiche. De verwachtingen voor de Kroaten zijn groot, met een middenveld bestaand uit dragende spelers van Real Madrid en Barcelona, aangevuld door enkele andere grootheden uit de Europese competities en een defensie vol ervaring. Spanje lijkt ook klopbaar, dus hopelijk is er voor het eerst sinds 2008 weer eens een plaats in de knock-out fase mogelijk. Ditzelfde geldt overigens voor Turkije, die toen voor het laatst meededen en zodoende hun meest recente EK-overwinning nog behaalde op de Kroaten, overigens pas na het nemen van vrije trappen.

Dit was overigens de enige 'overwinning' ooit van de Turken op de Kroaten. De Turken waren in dat toernooi een ploeg gedreven door Houdini, en een 1-0 in de 119e minuut werd in de extra tijd van de verlenging alsnog weggepoetst. In zes ontmoetingen was Turkije overigens nog nooit na 90 minuten te sterk. Het waren overigens ook de Kroaten die ervoor zorgden dat op het EK 2012 Turkije haar houdini-acts niet kon vervolgen: In de playoffs wonnen zij in Turkije met 3-0 om het thuis 0-0 te houden.

Polen - Noord-Ierland

Noord-Ierland is toch wel een van de verrassende namen op dit EK. Door de uitbreiding naar 24 landen kwamen er opeens een stuk meer kleinere landen die aanspraak maakten op deelname, maar eigenlijk horen de Noord-Ieren, die gewoon eerste werden in hun kwalificatiepoule, hier niet bij. Zij hopen natuurlijk hun debuut op te leuken met een overwinning, maar Polen is een lastige tegenstander. De Polen hebben de sterkste selectie in jaren met een aantal spelers uit de subtop aangevuld met topspits Robert Lewandowski. 

De historie vertelt ons weinig over de kansen. In 9 ontmoetingen wonnen de Noord-Ieren een keer vaker dan de Polen en dit gold ook voor de ontmoetingen die er toe deden, wat er in totaal 7 waren. Vooral bij Polen is er veel veranderd, wat het inschatten moeilijk maakt en bijster interessante partijen waren er ook nauwelijks. De laatste wedstrijd eindigde in een gelijkspel, waarbij de Noord-Ieren 2 keer scoorden. Helaas wel 1 maal in eigen doel.

Duitsland - Oekraine

Het kopstuk van de dag is het optreden van de wereldkampioen tegen het meestbesproken Europese land van de afgelopen jaren. Oekraine zal zich natuurlijk maar wat graag nogmaals op een positieve manier aan Europa willen tonen na de songfestivaloverwinning eerder dit jaar. Dan is beginnen tegen Duitsland niet helemaal lekker, maar anderzijds is het wel de ideale tegenstander voor een stuntje. Laten we hopen dat spits Artem Kravets in ieder geval niet scoort... of juist wel. Hij speelt bij VfB Stuttgart, dus het is maar de vraag of zijn werkgever een doelpunt kan waarderen.

Vijf keer speelden Duitsland en Oekraine tegen elkaar en buiten eigen land wonnen de Duitsers nog nooit. In 2001 was er de meest interessante clash, Andriy Shevchenko, en wat daar nog bij hoorde, kon tegen de Duitsers het WK halen via de playoffs, maar helaas strandde Oekraine alsnog tegen het land dat uiteindelijk de finale haalde. Thuis werd het 1-1, maar in Dortmund scoorden de Duitsers 4 keer. Gelukkig voor Shevchenko kon hij 4 jaar later alsnog naar het WK... in Duitsland.

Wedstrijd van toen

Het EK wordt voor de derde keer in Frankrijk gespeeld. Het allereerste EK in 1960 was in Frankrijk, dat als 1 van de 4 gekwalificeerde landen was uitgekozen, maar in de halve finale prompt verloor. In 1984 mochten de Fransen het opnieuw proberen. Als gastland waren ze ditmaal (voor het eerst sinds 1960) automatisch gekwalificeerd. Dit keer ging het ze een stuk beter af: op 12 juni 1984 wisten de Fransen voor het eerst een EK-wedstrijd te winnen in eigen land. Tegen Denemarken ging het moeizaam, maar een late goal bracht de overwinning. En wie maakte hem? Uiteraard, de man die toen betere tijden kende, Michel Platini legde de basis voor de Franse eindzege, die dus startte op 12 juni 1984.