Beste Moto3-resultaat ooit voor Bendsneyder

heywoodu

Jorge Navarro heeft op het circuit van Barcelona de Grand Prix van Catalonië in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard was vooral in de slotfase van de race ijzersterk, maar reed daarvoor ook al constant voorin mee. De Nederlander Bo Bendsneyder eindigde op de elfde plek, zijn beste resultaat ooit in de Moto3. Dat was een veertiende stek bij de openingsrace in Qatar, waarna hij drie keer op rij de top-20 niet haalde.

Polesitter Brad Binder kende veruit de beste start en hield de leiding, terwijl zijn teamgenoot Bendsneyder ook wat plekken pakte vanaf positie dertien. De Nederlander kende echter een erg onhandige eerste ronde, zat in elke bocht aan de buitenkant en zakte terug naar plek zeventien. Voorin werd het tempo vooral bepaald door Binder, Navarro, Aaron Canet, Khairul Idham Pawi en de Argentijnse verrassing Gabriel Rodrigo. Laatstgenoemde wist zelfs even de leiding te pakken, voor het eerst in zijn carrière.

Halverwege de race waren er acht man die zich losgereden hadden van de rest, met vooral Romano Fenati, Enea Bastianini, Navarro en Rodrigo die de toon aan bleven geven. Die groep bleef samen met Binder voorop rijden, maar met enkele ronden te gaan begonnen de gevechten los te barsten. Binder en Rodrigo leken daar de eerste slachtoffers van te worden: de twee kwamen met elkaar in aanraking en kwamen buiten de baan terecht, maar wisten zich toch nog enigszins te herstellen.

Een paar bochten later ging Pawi onderuit vanuit de kopgroep, een half rondje later toch gevolgd door Rodrigo. De Argentijn was nog nooit verder gekomen dan een zestiende plek en zag zijn kans op een sensationeel podium in rook opgaan. Binder kon ondertussen de aansluiting weer vinden en haalde in één bocht zowel Fenati als Bastianini in om op plek twee te komen. Dat was meteen het maximaal haalbare, want Navarro was gevlogen en pakte de overwinning, voor Binder, Bastianini en Fenati. Bendsneyder kon zich onder meer door de nodige valpartijen nog opwerken naar de elfde plek, zijn beste Moto3-resultaat ooit.