Meer dan dertig sporters alsnog positief bij Spelen Peking

DeLuna

Vandaag maakte het Internationaal Olympisch Comité bekend dat 31 topsporters bij het hertesten van 454 dopingmonsters van de Olympische Spelen in Peking in 2008 alsnog positief zijn bevonden. Het gaat om sporters uit zes verschillende sporten en twaalf verschillende landen. Om wie het precies gaat, is nog niet bekend. Het IOC heeft in ieder geval aangekondigd dat er stappen ondernomen gaan worden en de verschillende olympische comités zijn ingelicht. 

De nieuwe testen werden uitgevoerd op de dopingmonsters van deelnemers die in Peking hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen in 2008 en ook willen deelnemen aan de Spelen in Rio later dit jaar. De tests zijn uitgevoerd in samenwerking met het dopingagentschap WADA en de nationale sportbonden. Volgens het IOC is er gebruik gemaakt van de nieuwste wetenschappelijke methoden. 

Monsters van medaillewinnaars van de afgelopen twee Zomerspelen zullen de komende tijd nog extra getest worden. Ook sporters die bij een mogelijke diskwalificatie in aanmerking komen voor een medaille zullen opnieuw getest worden. 

Als de namen van de 31 betrokken sporters bekend worden zal er ook meer gezegd kunnen worden over de consequenties. De kans lijkt erg groot dat deze slag van het IOC een herverdeling van vele medailles tot gevolg heeft.