Australische premier genoemd in Panama Papers

Redactie

De Australische premier Malcolm Turnbull is genoemd in de Panama Papers. Turnbull was volgens Australische media jarenlang directeur bij een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden, dat was opgezet door het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca.

Turnbull zou in 1993 zijn toegetreden tot de raad van bestuur van Star Mining NL, dat een goudmijn wilde ontwikkelen in Rusland. Later werd hij directeur bij een dochteronderneming op de Maagdeneilanden.

Er zijn geen aanwijzingen dat Turnbull in die hoedanigheid de regels heeft overtreden. Hij vertrok in 1995 bij het bedrijf. Naast Turnbull zou ook voormalig premier Neville Wran van deelstaat New South Wales tussen 1993 en 1995 voor de organisatie hebben gewerkt.

De Panama Papers zijn gebaseerd op meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de gelekte administratie van Mossack Fonseca. Uit de documenten bleek dat veel bedrijven, vermogende politici en sporters hun geld via brievenbusfirma's in belastingparadijzen stallen.

Australische premier genoemd in Panama Papers
Australische premier genoemd in Panama Papers (Foto: ANP)