Morgen besluit over Formule 1-kwalificatie

Peterselieman

Morgen zullen de belanghebbende partijen in de Formule 1 wederom gaan praten over het format van de kwalificatie. De verwachting is dat het huidige systeem van tafel gaat na wederom een beschamende vertoning in Bahrein.

De eliminatiekwalificatie is ingevoerd om de kwalficatie nog spannender te maken, maar in de praktijk blijkt dat de coureurs die op het punt staan geëlimineerd te worden simpelweg geen tijd meer hebben om te reageren en een snellere ronde te rijden. Dit werd onder meer in Q1 eens te meer duidelijk toen Force India, eerder groot voorstander van het systeem, er niet in slaagde om coureur Sergio Perez op tijd nog een snellere ronde te laten rijden.

Het systeem zorgt ervoor dat het in het begin van de sessies erg druk op de baan is, maar dat tegen het einde van iedere sessie niemand meer op het asfalt is. Het ontlokte Williams-medeteambaas Claire Williams zelfs de uitspraak dat ze tegen het einde van Q2 haar coureurs maar naar buiten stuurde voor een rondje om de sport een plezier te doen.

Morgen gaan FIA-president Jean Todt, Formule 1-baas Bernie Ecclestone, de elf teambazen en Paul Hembery van bandenfabrikant Pirelli om tafel om tot een oplossing te komen over de kwalificatie. Mogelijk wordt teruggegrepen op het kwalificatieformat van 2015 dat onder meer door de fans als een goed format werd gezien.