Vooraf niet de bedoeling Borst te doden

qltel

Bart van U. ging op 8 februari 2014 niet naar Bilthoven met de bedoeling om Els Borst te doden. Pas toen hij bij haar in de garage stond en ze het adres van oud-premier Wim Kok niet wilde geven, werd het hem duidelijk: oud-minister van Volksgezondheid Els Borst was degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid.

Op zijn zevende had Van U. een goddelijke ingeving gekregen: hij moest degene doden die verantwoordelijk is voor het euthanasiebeleid. Toen het besef kwam, in een flits, in de garage van Borst, heeft hij haar doodgestoken. Dat deed hij met een mes, dat hij standaard op zak had. Waar hij het mes gelaten heeft, wil hij niet zeggen. Hij gaat ervan uit dat hij dat niet meer nodig zal hebben. "Het is klaar."

Het doden deed hij niet uit boosheid, zei Van U. "Ik ben wel vaker boos. Ik deed het omdat het moest."

Van U. is bij Borst gebleven "totdat de laatste zucht eruit kwam". Hij zei dat hij al eerder weg wilde, "maar God heeft me daar gehouden". Zijn fietssleutel was zoek. Die sleutel bleek onder het lichaam van Borst te liggen. Hij heeft haar daarom nog verplaatst.

Na het doden van Borst voelde Van U. "soort van opluchting". "Dit is wat ik had moeten doen." Toch heeft hij er tegenstrijdige gevoelens over. Hij heeft wel het idee dat hij aan zijn opdracht heeft voldaan, maar al toen hij wegfietste voelde hij dat het niet goed was. "Ik heb wel het juiste gedaan, maar het was verkeerd."

'Vooraf niet de bedoeling Borst te doden'
'Vooraf niet de bedoeling Borst te doden' (Foto: ANP)