MotoGP-seizoen begint met spannende strijd

heywoodu

De Grand Prix van Qatar in de MotoGP is gewonnen door Jorge Lorenzo. De Spanjaard stuurde zijn Yamaha op het Losail International Circuit vooral dankzij een ijzersterke slotfase als eerste over de finish en begon het seizoen op de best mogelijke manier.

Polesitter Jorge Lorenzo nam bij de start de kop en kreeg de Ducati's van Andrea Iannone en Andrea Dovizioso achter zich aan. Maverick Viñales viel vanaf plek drie terug naar de zevende plaats, waardoor Valentino Rossi een plekje op kon schuiven. Marc Marquez kende geen geweldige start en moest plek vijf innemen, maar al snel pakte hij Rossi terug. Al aan het einde van de eerste ronde kwam de topsnelheid van de Ducati's naar voren: Iannone en Dovizioso knalden met speels gemak voorbij Lorenzo en diens Yamaha.

Al na vier ronden leek de globale rangorde duidelijk: de Ducati's waren duidelijk de snelsten, Lorenzo en Marquez volgden en Rossi moest moeite doen om bij de Spanjaarden te blijven. Daarachter viel al een flink gat naar Dani Pedrosa en Viñales, die om plek zes duelleerden. Voorin deden Iannone en Dovizioso hetzelfde en al snel werd duidelijk dat dat niet lang goed kon gaan. Dat bleek: Dovizioso pakte de leiding, en niet veel later verloor Iannone de controle over zijn voorwiel, waardoor het einde winstkans was. 

Dovizioso wist een tijd stand te houden tegen Lorenzo, maar na een kleine tien ronden nam de Spanjaard met een soepele aanval de leiding over. Halverwege de race ontspon zich een interessant duel, waarbij Lorenzo in het bochtige gedeelte tijd won, waarna Dovizioso dat op het rechte stuk weer terugpakte. Marquez kon op zijn beurt in de bochten in de buurt komen van Dovizioso, maar hij zag de Ducati op het rechte stuk steeds weer richting horizon verdwijnen.

Zo'n zes ronden voor het einde leek Lorenzo langzamerhand toch een klein gaatje te kunnen slaan richting Dovizioso, die op zijn beurt steeds vaker Marquez in zijn nek had hijgen. Na twee ronden kon de Spaanse Honda-rijder eindelijk aanvallen en met succes: hij pakte plek twee en kon dat op het rechte stuk verdedigen tegen Iannone.

Met drie ronden te rijden legde Lorenzo nog eens de snelste raceronde op het asfalt, waarmee hij liet zien dat hij niet meer uitgedaagd diende te worden. Marquez, Dovizioso en Rossi kwamen ondertussen alsmaar dichter bij elkaar, waardoor een spannende strijd om de overige podiumplekken ontstond.

Dat ging vooral tussen Marquez en Dovizioso, maar na een iets te aggressieve aanval van de Spanjaard was het de Ducati-rijder die de tweede plek veroverde, achter Lorenzo. Marquez werd derde, Rossi begon het seizoen met plek vier. Op flinke afstand kwam Pedrosa als vijfde over de streep, voor Viñales en Pol Espargaro. Bradley Smith was op plek acht de beste rijder die niet uit Italië of Spanje afkomstig is.