Omgewaaide lichtmast beëindigt biatlonseizoen

heywoodu

Het World Cup-seizoen voor de biatleten is zondag op opvallende wijze afgesloten. In het Russische Khanty-Mansiysk stond voor de mannen en vrouwen nog een massastart op het programma als seizoensafsluiter, maar een harde storm gooide roet in het eten.

Al vroeg op de dag werd de eerste wedstrijd, die bij de vrouwen, verplaatst naar later in de middag. De storm bleef echter maar doorwaaien en het duurde dan ook niet lang voor de eerste schade te noteren viel. Een lichtmast bij de schietbaan werd als een twijgje doorgebroken en viel bovenop de schietbaan. Er stond gelukkig niemand in de buurt, maar dat de wedstrijden niet door zouden gaan was op dat moment wel duidelijk. Overigens was het langlaufparcours ook nauwelijks begaanbaar en, vanwege de vallende takken in het bos, zelfs gevaarlijk. 

De afgelasting was reden tot juichen bij Gabriela Soukalova. De Tsjechische moest haar voorsprong in de World Cup tegen Marie Dorin Habert verdedigen, maar door de afgelasting was dat niet meer nodig en werd Soukalova uitgeroepen als winnares van het eindklassement. Het is voor het eerst dat een Tsjechische de grote kristallen bokaal wint. Bij de mannen was Martin Fourcade al zeker van zijn vijfde eindzege op rij, een record.

Zie de video in onderstaande tweet voor een indruk van de omstandigheden in Khanty, wat ook meteen duidelijk maakt dat aflasten de enige juiste beslissing was. Even na 2:00 minuten valt de lichtmast om. "Wil je echt weten hoe de sfeer in de kleedcabine was toen we het hoorden?", vroeg de Duitse damescoach Gerard Hönig zich nog af. "De dames vonden het eigenlijk helemaal niet erg om zich niet nog één keer het snot voor de ogen te hoeven werken", lachte hij.