Moto3 Qatar beslist in laatste meter, Bendsneyder debuteert

heywoodu

De eerste race van het Moto3-seizoen heeft in Qatar al direct voor een klassieke Moto3-finish gezorgd. Op het Losail International Circuit zegevierde de Italiaan Niccolò Antonelli, die als zevende vertrok. Hij versloeg de Zuid-Afrikaan Brad Binder op de streep en won met slechts 0,007 seconden verschil. 

De start werd een prooi voor polesitter Romano Fenati, die de van plek twee vertrokken Belg Livio Loi achter zich aan kreeg. Binder, de teamgenoot van Bo Bendsneyder, nam de derde plek in beslag, terwijl de Nederlander zelf van de elfde stek terugviel naar plaats dertien. Na een paar ronden ontstond een kopgroep met Fenati, Binder, Jorge Navarro, Francesco Bagnaia en Antonelli. Loi moest de groep laten gaan nadat hij een fout maakte en van plek twee terugviel naar de tiende plaats.

Halverwege de race reden de vijf nog altijd voorop, maar Nicolo Bulega - protegé van Valentino Rossi - reed het gat dicht. Plotseling was het ook Loi die de vaart ineens goed te pakken kreeg, want met de snelste raceronde begon Loi het gat naar de kopgroep in razend tempo te dichten. Voor Bendsneyder ging het inmiddels minder goed: de Nederlander viel terug naar plek zeventien, buiten de punten.

Met vijf ronden te gaan gingen Bagnaia en Antonelli in de voorste groep wat wijd, wat Loi een kansje gaf om via de slipstream de aansluiting met de kopgroep te maken. Toch kwam de Belg enkele tienden tekort om goed in de groep te komen. Dat lukte ook niet toen Enea Bastianini hem voorbij kwam, want Loi kon het tempo simpelweg niet volgen.

In de slotronde ontstond een spannend gevecht met vooral Binder, Antonelli en Bagnaia in de hoofdrol. Binder kwam als koploper op de finish af, maar in de allerlaatste centimeters wist Antonelli via de slipstream de zege nog weg te kapen. Bagnaia finishte als derde, voor Fenati, Bastianini, Bulega en Navarro, die op de zevende plek amper een halve seconde achter de winnaar eindigde.

Loi kwam als achtste over de streep, maar bleek toch niet de enige uit de Lage Landen die punten scoorde. Bendsneyder slaagde er in de slotronde nog in om Maria Herrera en Aaron Canet in te halen en schoof toch nog op naar de veertiende plek, goed voor twee punten.