Veelbesproken kwalificatieformat gaat definitief in vanaf Melbourne

JimmyManna

Het veelbesproken nieuwe concept van kwalificeren wordt ondanks een stortvloed aan kritiek tóch doorgevoerd. Met ingang van de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen in Melbourne, zal het zogenaamde eliminatie-systeem van kracht zijn, zo heeft het World Motor Sport Council besloten. Het nieuwe concept lag bij voorbaat al hevig onder vuur van zowel rijders als Fernando Alonso en Sebastian Vettel, als ook van Ferrari-kopstuk Sergio Marchionne. Men twijfelde niet alleen aan het concept zelf, maar ook aan het tijdstip van de invoering zo kort voor de start van het nieuwe seizoen.

De drie verschillende kwalificatiesessies blijven van kracht. Men begint met Q1, een sessie die in totaal zestien minuten zal duren. Na zeven minuten valt de langzaamste deelnemer af, waarna iedere negentig seconden de volgende afvalt. Met de overgebleven vijftien rijders gaat men Q2 in. Deze sessie duurt vijftien minuten en verloopt verder gelijk aan Q1, al valt de eerste rijder af na zes minuten. Met de snelste acht rijders gaat men tot slot Q3 in en barst de strijd om pole position los. In deze slotsessie valt de eerste rijder af na vijf minuten en rijdt men door tot alleen nog de snelste deelnemer over is. Eerder meldde Bernie Ecclestone dat de software niet tijdig klaar zou zijn, maar naar verluidt is dat probleem opgelost.

Sebastian Vettel vindt dat het nieuwe format botst met de DNA van de sport. "Ik ben er geen fan van en ik denk bovendien dat ik namens elke rijder spreek," meent de Duitser. "Ik snap niet wat er mis is met het vorige kwalificatiesysteem. Het is belangrijk dat de sport een sport blijft en ik begrijp dat men het leuk vindt wanneer toeval een rol speelt maar het moet wel zo zijn dat de snelste rijder met het beste team wint. Dat heeft altijd in het DNA van de sport gezeten, al vanaf het karten. Dat veranderen zorgt voor chaos en voor kritiek van de rijders en van de fans."