Definitieve doorbraak skiër Kilde, daverende stunt Kline

heywoodu

De Noorse alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde heeft op de Kandaharpiste in Garmisch-Partenkirchen de afdaling gewonnen. De 23-jarige Noor stond eerder dit seizoen op de super-G in Val Gardena al op de derde plek, maar een World Cup-zege pakte hij nog nooit.

De als derde gestarte Sloveen Bostjan Kline zette als eerste een toptijd neer en gedurende de wedstrijd vorderde leek het zelfs wel meer dan louter een snelle tijd. Beat Feuz uit Zwitserland strandde op 0,02 seconden, de Italiaan Christof Innerhofer moest 0,03 tellen toegeven. De Fransman Adrien Theaux kwam 0,07 seconden tekort en de Oostenrijkse medefavoriet Hannes Reichelt haalde de finish niet. 

Nadat ook Dominik Paris en Kjetil Jansrud de tijd van Kline niet konden verbeteren werd duidelijk dat een daverende stunt in de maak was. In ruim zestig World Cup-deelnames kwam de 24-jarige Sloveen nog nooit verder dan een handvol klasseringen tussen de dertiende en twintigste plek. Als dertigste ging in Garmische echter nog Kilde naar beneden en hij slaagde er wél in om Kline's tijd van de eerste plek te stoten. Kilde was 0,22 seconden sneller, maar Kline kon met een tweede plek alsnog veruit zijn beste prestatie ooit laten noteren.