Boze Trump skipt tv-debat Republikeinen

anoniem_22072019030306

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump wil niet meedoen aan een televisiedebat tussen Republikeinen dat Fox News donderdagavond op prime time uitzendt. Dat schrijft The Washington Post. Het zint de steenrijke zakenmagnaat niet dat journalist Megyn Kelly opnieuw is aangesteld als mede-debatleider.

Trump leeft in onmin met de Fox-journaliste sinds het eerste tv-debat, dat de zender in augustus uitzond. Kelly opende toen verbaal het vuur op Trump met een felle vraag over kleinerende opmerkingen van Trump over vrouwen. Trump vond die vraagstelling oneerlijk. De koploper in de peilingen is donderdag wel in Iowa, waar het tv-debat plaatsvindt, maar zegt zijn tijd te gaan besteden aan andere activiteiten.

Sarcastisch
Een woordvoerder van het conservatieve Fox News zegt dat de zender volledig achter de keuze voor Megyn Kelly als debatleider staat. De zender steekt de draak met Trump in een satirische verklaring. 'Via geheime bronnen hebben we vernomen dat de Ayatollah en Poetin beiden ook van plan zijn om Trump oneerlijk te behandelen wanneer ze hem ontmoeten, mocht hij president worden. Een snode bron vertelt ons dat Trump zijn eigen geheime plan heeft om zijn kabinet te vervangen door zijn Twitter-volgers.'

Trump is ontstemd en liet aan een lokale radiozender in Iowa weten dat hij het debat overslaat. 'Ik heb niks tegen Fox News, maar ze moeten mensen eerlijk behandelen en ze kunnen geen misbruik maken van mensen', aldus Trump. 'Ze hebben te maken met iemand die een beetje anders is. Ze kunnen met mij geen spelletjes spelen zoals ze met alle anderen kunnen doen.'

Line-up
Fox News heeft dinsdag overigens bekendgemaakt welke kandidaten mogen meedoen aan het zevende grote tv-debat (op prime time) en het undercard-debat voor de kandidaten die laag scoren in de peilingen. Naast Trump zijn dat zeven andere kandidaten. Zes van hen waren de vorige keer ook in het hoofddebat van de partij: Ted Cruz. Marco Rubio, Ben Carson, Jeb Bush, Chris Christie en John Kasich.

Terug van weggeweest in het hoofddebat is Rand Paul. De liberatiër was de vorige keer zo boos over zijn uitsluiting dat hij weigerde om mee te doen aan het undercard-debat. Paul dankt zijn comeback aan relatief goede peilingen in Iowa, waar hij is geklommen naar een vijfde plaats. Dat is nét genoeg om aan het prime time-debat te mogen deelnemen.

In het undercard-debat, in de vroege avond, zijn er drie vertrouwde gezichten en één nieuwkomer. Carly Fiorina, Mike Huckabee en Rick Santorum waren er tijdens vorige edities ook steeds bij. Terug van weggeweest is de onbekende Jim Gilmore, die tot dusver alleen in augustus aan een undercard-debat mocht meedoen. De oud-gouverneur van Virginia wordt in de peilingen meestal niet eens meegenomen, maar scoorde recent in één peiling toch 1 procent.

Donald Trump
Donald Trump lijkt het Fox News-debat van komende donderdag te boycotten.