Apple behaalt recordresultaten

Redactie

Technologieconcern Apple heeft in het afgelopen kwartaal records behaald bij de winst, omzet en verkoop van iPhones. Apple wist daarmee naar eigen zeggen weerstand te bieden aan de moeizame economische omstandigheden in veel landen, zo werd dinsdag na het slot op Wall Street gemeld.

Er werd in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van ruim 18,3 miljard dollar (16,9 miljard euro) op een omzet van meer dan 75,8 miljard dollar. Apple verkocht in de afgelopen periode wereldwijd bijna 75 miljoen iPhones, iets meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De verkoop van iPads daalde echter met een kwart tot ruim 16 miljoen.

Apple gaf aan voor het lopende kwartaal op een omzet van 50 miljard tot 53 miljard dollar te rekenen. Dat zou de eerste omzetdaling voor het Amerikaanse bedrijf zijn in meer dan tien jaar. Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en de concurrentie van rivaliserende producenten van smartphones. Verder heeft het bedrijf uit Californië last van de dure dollar. Ongeveer 66 procent van de omzet wordt in het buitenland behaald.

Het meest waardevolle bedrijf ter wereld zei verder dat de verkoop van Apple Watches eveneens een record bereikte. De verkoop van Mac-computers ging licht omlaag.

Apple behaalt recordresultaten
Apple behaalt recordresultaten (Foto: ANP)