Verlies voor Philips in laatste kwartaal

Redactie

Philips heeft afgelopen kwartaal een nettoverlies van 39 miljoen in de boeken gezet, tegen een winst van 134 miljoen euro een jaar eerder. Het resultaat werd gedrukt door de eenmalige kosten als gevolg van het afkopen van pensioenrisico's en door hogere belastingen, meldde het technologieconcern dinsdag.

Philips zag wel de omzet met bijna 9 procent aandikken tot 7,1 miljard euro. Dat was voor een groot deel te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Op vergelijkbare basis kwam de omzetgroei uit op 4 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) voor eenmalige posten nam met 13 procent toe tot 842 miljoen euro.

De opbrengsten uit de verkoop van medische apparatuur namen met een kleine 15 procent toe tot 3,3 miljard euro. De verkopen bij de consumentendivisie namen met 8,8 procent toe tot 1,7 miljard euro. De verlichtingstak, die de komende maanden wordt verzelfstandigd, zag de omzet met 2,6 procent aandikken tot ruim 2 miljard euro.

De nettowinst over heel 2015 bedroeg 659 miljoen euro, ruim 60 procent meer dan in 2014. De jaaromzet steeg met 13 procent tot 21,4 miljard euro. Philips wil zijn dividend handhaven op 0,80 euro per aandeel. Voor 2016 voorziet het bedrijf een gematigde autonome omzetgroei.

Verlies voor Philips in laatste kwartaal
Verlies voor Philips in laatste kwartaal (Foto: ANP)