Gorillaatje geboren in Artis

Mick (Philosocles)

In Artis is donderdag een zogeheten westelijke laaglandgorilla geboren. Volgens de Amsterdamse dierentuin kondigde de geboorte zich aan door een onrustige moedergorilla die met een glimmende kont heen en weer waggelde. Vermoedelijk maakt het jong het goed, maar dit zou nog niet zo goed waar te nemen zijn.

De westelijke laaglandgorilla is een ernstig bedreigde diersoort. Artis is deelnemer aan een Europees fokprogramma voor de soort met de tot de verbeelding sprekende Linnaeus-classificatie Gorilla gorilla gorilla. De mens zou de voornaamste bedreiging zijn door de versnippering van het leefgebied en het oppeuzelen van de dieren als zogeheten bushmeat.

Volgens Artis verliep de bevalling voorspoedig. Het gorillaatje kwam al ter wereld voordat de verzorgers klaar waren met het bouwen van een nestje van stro. De moeder werkte de placenta - blijkbaar niet voor niets ook wel moederkoek genoemd - gelijk naar binnen om van de overvloed aan voedingsstoffen te profiteren.

Voor de moedergorilla Sindy is het de vijfde bevalling. Twee van haar kleintjes zijn bezweken; ze heeft nog twee andere zoons in Artis. Het geslacht van de nieuwe telg is nog onbekend. Over een maandje of zes is het gorillaatje hopelijk al rondwandelend te bewonderen.