Biatlonbroers pakken 1-2'tje, verloren stok kost World Cup-zege

heywoodu

De Noorse biatleten Johannes Thingnes en Tarjei Bø hebben bij de World Cup-sprint in het Duitse Ruhpolding de eerste twee plekken opgeëist. De broers troefden landgenoot Emil Hegle Svendsen, die zo een volledig Noors podium completeerde. De World Cup is deze week neergestreken in Ruhpolding, omdat het in Oberhof vanwege sneeuwproblemen niet door kon gaan. Ook komende week vindt de World Cup plaats in Ruhpolding.

De drie Noren bleven alle drie foutloos in de twee schietbeurten en wisten de Franse World Cup-leider Martin Fourcade zo voor te blijven. Hij maakte één fout bij het schieten en kwam uiteindelijk zo'n tien seconden tekort op winnaar Johannes Thingnes Bø. Die was op zijn beurt slechts drie seconden sneller dan zijn oudere broer Tarjei, terwijl Svendsen ruim zeven seconden tekort kwam om de zege te pakken. Fourcade kan een flinke slag slaan in de strijd om de World Cup: concurrent Simon Schempp moest juist voor zijn thuiswedstrijd ziek afzeggen, terwijl ook Ole Einar Bjørndalen niet van de partij is in verband met voorbereidingen op het thuis-WK in Oslo in maart.

Waar de Duitse mannen flink tegenvielen - alleen Andreas Birnbacher op plek negen en Arnd Peiffer op plek elf deden het prima - kon het thuispubliek bij de dames wel juichen. Franziska Hildebrand greep de zege, maar had wel het nodige geluk. De Tsjechische Gabriela Soukalova schoot in liggende positie foutloos, wilde haar weg vervolgen, maar liet een van haar langlaufstokken vallen. Dit kostte haar hooguit enkele seconden, maar dat bleek aan de finish niet het enige gevolg te zijn: Soukalova eindigde op 0,3 seconden van Hildebrand als tweede en zou zonder het incident dus zeer waarschijnlijk gewonnen hebben. Het podium zat sowieso bijzonder dicht bij elkaar: Kaisa Mäkäräinen uit Finland werd derde op 2,3 seconden, waarmee ze een halve seconde sneller was dan Laura Dahlmeier. De rest moest meer dan twintig seconden toegeven op Hildebrand. 

Soukalova laat op 1:35 haar stok vallen, wat haar uiteindelijk de zege kost (Bron: YouTube)

Zaterdag staat de achtervolging voor mannen en vrouwen op het programma. Om 12.45 uur vertrekken de mannen, om 15.15 uur gaan de dames van start. In de achtervolging start de top-60 van de sprint met de verschillen in de sprint. De wedstrijden zullen live op ARD en Eurosport te zien zijn en in het biatlontopic op het FOK!forum kun je terecht voor discussies, vragen en het volgen van de wedstrijden.