Dakar etappe 7: Uyuni - Salta

Nattekat

Nog één dag, dan krijgen de resterende deelnemers een welverdiende rustdag, maar daarvoor moet wel eerst etappe 7 bedwongen worden. Deze etappe is opnieuw een zware bergetappe, dwars door de bergen die we ook in de vijfde etappe gezien hebben. Net buiten Tupiza - een stad die ook in de vijfde etappe is aangedaan - zal de stage tijdelijk geneutraliseerd worden. Deze neutralisatie duurt tot net na de grensovergang terug Argentinië in, waar de route opnieuw over lastige bergpassen loopt.

De etappe begint langs de RN5, waar de deelnemers een rivierbedding betreden. Opnieuw vormt een goede navigatie een belangrijk onderdeel, want vanaf dit punt is er geen duidelijke weg meer: de droge rivierbedding wordt ingeruild voor een gigantische zandvlakte. Hier komt echter ook al snel een eind aan, want de bergen roepen al. Gedurende 60km bestaat het terrein uit rivieren, bergtoppen en riskante wegen, zonder dat er veel geklommen of gedaald wordt. Hierna wordt het landschap weer vlakker en nadert de eerste stempelpost.

De stad Tupiza wordt opnieuw aangedaan (Foto: WikiCommons)
De stad Tupiza wordt opnieuw aangedaan (Foto: WikiCommons)

Na de eerste stempelpost bestaat het landschap opnieuw vooral uit zand, weer is een goede navigatie een belangrijke factor. Vele rivieren zullen overgestoken worden, natte voeten zijn zeker niet uitgesloten. Vlak buiten de stad San Vicente wordt er begonnen aan een flinke klim langs vele rivieren, die uiteindelijk eindigt in Tupiza, waar de etappe voor een kleine 200 kilometer geneutraliseerd wordt.

Eenmaal terug in Argentinië beginnen de deelnemers aan de rest van de special stage. Opnieuw worden er bergen aangedaan, maar het voornaamste deel van het laatste stuk bestaat uit uitgestrekte zandvlakten. Er wordt ook weinig meer geklommen. De finish volgt na opnieuw een flinke rit door het zand in de stad Abra Pampa.

De finish in Abra Pampa
De finish in Abra Pampa

Toby Price opende de etappe om 11:00. De quads volgen om 12:08 en de auto's vertrekken om 13:44. De trucks zullen de etappe om 15:44 aanvangen. Naar verwachting zullen de eerste motoren net voor 16 uur finishen, de top 10 van de trucks zal rond 21:00 gevuld zijn.