Van Gaal weet nog van geen wijken

Maarten (rubbereend)

Het vertrek van Louis van Gaal bij Manchester United kwam zondag nog dichterbij toen verschillende Engelse media brachten dat niet de oud-bondscoach van Oranje maar zijn assistent Ryan Giggs de afsluitende training voor het duel met Chelsea leidde. De geruchtenstroom zwelde nog verder aan. Was hij ontslagen? Had hij de eer aan zichzelf gehouden? Maar vervolgens bleef het stil bij de grootste club van Engeland.

Zolang Manchester United niets anders meldt, zit Van Gaal maandagavond opnieuw op de bank als Guus Hiddink met zijn nieuwe club op bezoek komt. United en Chelsea streden in onderlinge duels vaak om de koppositie. Dit keer ontvangt de nummer zes uit Manchester de nummer vijftien uit Londen in het Theatre of Dreams, waar de dromen van de thuisclub maar niet willen uitkomen.

Al zeven duels op rij wacht United vergeefs op een zege. Er zijn trainers met betere rapportcijfers ontslagen. Na de blamerende nederlaag van zaterdag tegen Stoke City (2-0) speculeerde Van Gaal zelf ook over een vertrek. "De club hoeft me niet te ontslaan. Ik kan zelf ook opstappen", zei de zichtbaar aangeslagen coach. Kennelijk heeft hij anders besloten. Want de website van United liet hem zondag kort vooruitblikken op het duel met Chelsea. "We moeten zorgen dat het team met vertrouwen aan de aftrap verschijnt. We moeten tegen Chelsea durven voetballen. Het is moeilijk om dat in twee dagen te bewerkstelligen, maar we gaan het proberen."

Geen vrienden

Van Gaal en Hiddink zijn geen vrienden. Dat waren ze al niet toen ze zeventien jaar geleden als trainers van Barcelona en Real Madrid tegenover elkaar stonden. Hiddink hield zich echter op de vlakte toen hem zaterdag na het gelijke spel van Chelsea tegen Watford (2-2) naar een mogelijk ontslag van Van Gaal werd gevraagd. ,,Dat ligt aan de organisatie, hoe stabiel ze zijn, hoe ze over dingen denken en welke beslissing ze willen nemen. Voor mij is het moeilijk om daar een oordeel over te geven."

Hiddink kwam wel op voor Memphis Depay, die met een blunder de openingstreffer van Stoke inleidde. "Hij is nog jong en heeft tijd nodig", zei hij. De Engelse media willen echter alleen weten hoeveel geduld de Amerikaanse eigenaren van United hebben met Van Gaal, die het afgelopen anderhalf jaar voor meer dan 300 miljoen euro aan nieuwe spelers zag komen. "Hij ligt eruit, ook als Chelsea wordt verslagen", denken veel journalisten zeker te weten.

Van Gaal weet nog van geen wijken
Van Gaal weet nog van geen wijken (Foto: ANP)