Zilver shorttrackers Knegt en Schulting in World Cup Shanghai

heywoodu

Sjinkie Knegt heeft zaterdag zilver veroverd op de 1500 meter bij de World Cup shorttrack in Shanghai. De Fries moest in de finale de Canadees Charles Hamelin voor zich dulden. Vorige week won Knegt nog goud op deze afstand bij de wedstrijden in het Japanse Nagoya.

Knegt had in China overtuigend de finale bereikt met zeges in de series en de halve finales. Hij kreeg eind november te horen dat hij voor zijn Europese en wereldtitel in dit jaar is genomineerd voor de verkiezing tot Sportman van het Jaar.

Suzanne Schulting verraste met eveneens een zilveren plak voor de Nederlandse equipe, haar eerste in een wereldbeker. Haar finale van de 1000 meter was een bizarre race, waarin eerst de Chinese Qu Chunyu werd gediskwalificeerd en daarna de Zuid-Koreaans Shim Suk-hee voor het onderuit schaatsen van Schulting. Zo kreeg ze het zilver in de schoot geworpen. De winst was voor de Canadese Valerie Maltais.

De vrouwenploeg plaatste zich voor de finale van de aflossing (3000 meter). Schulting, Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof eindigden in hun heat van de halve finales als tweede achter Zuid-Korea.

De mannenploeg greep in de aflossing (5000 meter) door een val van Daan Breeuwsma naast een plek in de eindstrijd. De Russische ploeg liep weliswaar tegen een straf op voor de actie op Breeuwsma, maar de derde plek in de in de halve finale was niet goed genoeg. De Nederlandse equipe won vorige week in Nagoya nog goud op de relay.

Zilver Knegt in wereldbeker Shanghai
Zilver Knegt in wereldbeker Shanghai (Foto: ANP)