CONCACAF na arrestaties verder zonder voorzitter

heywoodu

De voetbalfederatie voor Noord- en Midden-Amerika en het Carabisch gebied, de CONCACAF, gaat voorlopig verder zonder voorzitter. Vorige week werd preses Alfredo Hawit uit Honduras in Zürich opgepakt, op verdenking van fraude en omkoping. Hij hield daarmee een slechte traditie in stand. Een halfjaar eerder werd zijn voorganger Jeffrey Webb ook al opgepakt in de Zwitserse stad en met Jack Warner is een andere oud-voorzitter van de CONCACAF eveneens verdachte in de grootschalige omkoopaffaire binnen wereldvoetbalbond FIFA.

Het bestuur van de CONCACAF heeft maandagavond in Miami besloten geen tijdelijke vervanger voor Hawit aan te wijzen. Secretaris-generaal Ted Howard neemt voorlopig de beslissingen, in overleg met de zeven bestuursleden. Een nieuwe voorzitter wordt op 12 mei gekozen tijdens het congres in Mexico-Stad.

"In het licht van de recente ontwikkelingen is het cruciaal dat de volgende voorzitter van de CONCACAF democratisch wordt gekozen door de leden", meldde het bestuur. "Met deze tijdelijke structuur van leidinggeven, zorgt de CONCACAF ervoor dat geïnteresseerde kandidaten voldoende tijd hebben zich voor te bereiden op de verkiezing. De federatie gaat ondertussen verder met het doorvoeren van sterke hervormingen."

Naast de CONCACAF blijkt ook de CONMEBOL, de voetbalfederatie van Zuid-Amerika, doordrenkt te zijn van corruptie. Met Juan Angel Napout uit Paraguay werd vorige week wéér het hoofd van de bond opgepakt. Ook zijn voorgangers Eugenio Figueredo en Nicolás Léoz zijn al aangeklaagd in het omvangrijke corruptieschandaal bij de FIFA.

'Besmette' Concacaf verder zonder voorzitter
'Besmette' CONCACAF verder zonder voorzitter (Foto: ANP)