Australië verslaat Oranje in halve finale HWL

Maarten (rubbereend)

De Nederlandse hockeyers kunnen nog hooguit het brons winnen op de eindronde van de Hockey World League (HWL). De mannen van bondscoach Max Caldas konden vrijdag tegen Australië geen revanche nemen voor de met 6-1 verloren finale van het WK van vorig jaar. In Raipur won Australië in de halve finale van de HWL met 3-2.

De nummers één en twee van de wereld speelden voor het eerst sinds die voor Nederland desastreus verlopen finale in Den Haag tegen elkaar. Australië domineerde in het eerste kwart, maar scoorde dankzij de reddingen van doelman Jaap Stockmann slechts één keer. Na een hele reeks ingrepen in de eerste minuten moest de keeper toch toezien hoe Dylan Wotherspoon binnen tikte.

Niet lang daarna werd het toch 2-0 dankzij Daniel Beale die een rebound tot goal verwerkte, maar een treffer van Constantijn Jonker op slag van rust zorgde voor lucht bij Oranje. Nadat de verdediging van Australië een bal niet lekker wegwerkte, kon de speler van Kampong vanuit de tweede lijn scoren.

Teleurgesteld

Na de 2-2 van Mirco Pruijser kort na rust gloorde er hoop. De druk van Australië was afgenomen en Nederland dicteerde de wedstrijd. Een vrij onverwachte goal van Matt Gohdes maakte aan al die positiviteit een einde. Ook drie strafcorners brachten geen gelijkmaker voor Oranje. Australië speelde de wedstrijd rustig uit, een slotoffensief van Nederland mocht niet baten.

"Ik had veel te doen vandaag, ik ben teleurgesteld met dit verlies", baalde Stockmann achteraf. "In het eerste kwart waren we nergens, maar we kwamen terug en uiteindelijk speelden we goed. In de laatste tien minuten hoop je toch nog gelijk te komen."

Australië verslaat Oranje in halve finale HWL
Australië verslaat Oranje in halve finale HWL (Foto: ANP)