Vier arrestaties rond liquidatie Lucas Boom

Redactie

De politie heeft de afgelopen twee weken vier mannen gearresteerd in verband met de liquidatie van Lucas Boom in juni dit jaar. Het gaat om twee Amsterdammers van 23 en 34 jaar en twee verdachten uit Den Haag van 29 jaar. Dat meldt de politie vrijdag.

De Amsterdamse crimineel Lucas Boom werd 9 juni voor de ogen van tientallen basisschoolleerlingen doodgeschoten in een woonwijk in Zaandam. De twee aangehouden Hagenaars zouden de vluchtauto hebben geleverd, de twee Amsterdamse verdachten zouden directer bij de moord betrokken zijn geweest.

Kees Koreman, hoofd generieke opsporing in de Eenheid Noord-Holland, zegt: "Zeker hier, waarbij zelfs met automatische wapens op kinderen is gericht, hebben we vlak na de liquidatie een oproep gedaan aan iedereen die iets wist. Uiteindelijk is in dit onderzoek informatie binnengekomen die bij heeft gedragen aan het opsporen van de verdachten. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat mensen het te ver vonden gaan dat deze liquidatie op klaarlichte dag in een woonwijk onder de ogen van kinderen plaatsvond."

Listige constructies
Mensen die achter liquidaties zitten, zijn vaak lastig op te sporen, zegt Koreman. Er wordt vaak gebruikgemaakt van automatische wapens, de vluchtauto's worden via listige constructies verkregen en daarna in brand gestoken. Dit maakt het vinden van technische sporen lastig. Bovendien durft de omgeving van het slachtoffer niets te vertellen.

Over Boom wordt gezegd dat hij een vertrouweling was van Willem Holleeder. In een aantal zaken is Boom verdachte geweest. De meest serieuze was de mislukte poging om Satudarah-kopstuk Etous Belserang te liquideren.

Vier arrestaties rond liquidatie Lucas Boom
Vier arrestaties rond liquidatie Lucas Boom (Foto: ANP)