College Enschede wil FC Twente helpen

Redactie

Het college van Enschede wil het noodlijdende FC Twente te hulp schieten. Het stadsbestuur heeft maandag de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met een herfinanciering van de huidige lening aan de eredivisieclub. Het voorstel van B&W zal waarschijnlijk op 14 december in de raad in stemming worden gebracht.

De gemeente Enschede is één van de belangrijkste crediteuren van FC Twente. De huidige clubleiding heeft daarom medewerking van de gemeente gevraagd. Volgens het clubbestuur is dit noodzakelijk om FC Twente op korte termijn van de bedreigde categorie 1 naar de stabielere categorie 2 te brengen in de financiële rangschikking van de KNVB. "Alleen langs die weg kan de proflicentie van FC Twente worden veiliggesteld", liet de clubleiding maandag weten.

FC Twente en de het college willen het stadion onderbrengen in een nieuwe stichting, die volledig losstaat van de club. FC Twente doet daarmee afstand van haar aandelen in het stadion en de nieuwe stichting neemt de schuld op het stadion over. FC Twente gaat dan aan deze stichting jaarlijks huur betalen voor het gebruik van De Grolsch Veste.

Garantstelling

Voor deze constructie is van de gemeente een garantstelling van 32 miljoen nodig, die uitsluitend betrekking heeft op het stadion. Met de hiermee verkregen middelen kan FC Twente de bestaande gemeentelijke lening van 17 miljoen direct aflossen. De clubleiding meldde maandag tevens dat er overeenstemming is bereikt met de overige crediteuren. Het college stelt, mede door recente de ontwikkelingen bij FC Twente, duidelijke voorwaarden aan de garantstelling.

De KNVB is momenteel met een onderzoek bezig naar de omstreden relatie tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen. De clubleiding laat eveneens een onafhankelijk financieel onderzoek uitvoeren vanwege onder meer het opduiken van een afsprakendocument, dat bij het huidige bestuur onbekend is. "Opnieuw een uiterst onaangename verrassing uit het verleden. Met de garantstelling van de gemeente zet FC Twente een enorme stap richting een financieel gezonde toekomst", liet de clubleiding maandag weten.

College Enschede wil FC Twente helpen
College Enschede wil FC Twente helpen (Foto: ANP)