Freek Vonk strijdt tegen stropers neushoorns

Redactie

Bioloog Freek Vonk komt met een documentaireserie waarin hij de illegale jacht op neushoorns onder de aandacht brengt. Hij reist komende zondag af naar Zuid-Afrika, waar hij meegaat met een patrouilleteam dat stropers opspoort. In het BNN-programma Freek Tegen De Stropers laat hij zien hoe ernstig de bedreiging voor neushoorns is en wat er wordt gedaan om te voorkomen dat deze dieren uitsterven.

Het aantal neushoorns dat slachtoffer wordt van stropers is de afgelopen jaren enorm gestegen, zegt Vonk. De afgehakte hoorns doen het in Azië goed als genees- of genotsmiddel. Handel hierin is officieel al jaren verboden, maar door het grote geld dat ermee wordt verdiend, nemen de stropers de kans dat ze worden opgepakt voor lief.

"Neushoorns leven al meer dan vijftig miljoen jaar op aarde", aldus Freek. "Ze hebben onder andere ijstijden en grote prehistorische hyena's overleefd. Het zijn machtige dieren die respect verdienen. Maar als de illegale jacht in dit tempo doorgaat, dan sterven ze uit en zijn we te laat."

De vierdelige serie is in het voorjaar te zien op televisie.

Freek Vonk strijdt tegen stropers neushoorns
Freek Vonk strijdt tegen stropers neushoorns (Foto: BuzzE)