Kabinet stuurt meer waarnemers naar Oekraïne

Redactie

Het kabinet stuurt negen nieuwe politiefunctionarissen naar Oekraïne. Ze gaan daar als waarnemer werken voor de missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) hebben dat dinsdag bekendgemaakt. De OVSE-missie ziet toe op de naleving van de Minsk-akkoorden, waaronder afspraken over een wapenstilstand en het terugtrekken van zware wapens.

Volgens Koenders is de veiligheidssituatie in het oosten van Oekraïne 'nog altijd fragiel'. De OVSE is de enige organisatie in het gebied, waar pro-Russische rebellen strijden tegen het Oekraïense leger, die door alle partijen geaccepteerd wordt.

Op dit moment zitten er drie Nederlandse waarnemers bij de OVSE-missie in het oosten van Oekraïne. Nederland draagt ook financieel bij aan de missie, met bijna 7 miljoen euro. De OVSE heeft Nederland eerder geholpen bij het terugvinden en terughalen van stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17, vorig jaar juli in Oekraïne.

Kabinet stuurt meer waarnemers naar Oekraïne
Kabinet stuurt meer waarnemers naar Oekraïne (Foto: ANP)