Froome: "De winnaar moet alles kunnen"

Maarten (rubbereend)

Het wordt een zware Tour en de winnaar zal op verschillende disciplines uit de voeten moeten kunnen. Dat zei titelverdediger Chris Froome dinsdag na het zien van het parcours van de Tour de France in 2016.

"Het is geen Tour die op het lijf is geschreven van één type renner, een tijdrijder of een klimmer. Dit geeft ons stof tot nadenken, de winnaar moet een allrounder zijn. Maar het is een mooie route. Ik denk dat de rit naar de Mont Ventoux cruciaal zal zijn, en die is speciaal voor mij", aldus de Brit, die in 2013 op de mythische berg de basis legde voor zijn eerste Tourzege.

Alberto Contador reageerde enthousiast op het parcours van 2016. "Een bergachtig parcours van begin tot eind met twee zware tijdritten. Een aantrekkelijke en mooie koers die me motiveert. Vanaf vandaag denk ik aan de Tour."

Voor André Greipel en Mark Cavendish is de eerste etappe van belang. Die lijkt uitermate geschikt voor de sprinters en dus zeiden de twee snelle mannen dat zij daar graag willen winnen om zo het geel te pakken. "Ik ga voor etappezeges, in de eerste week liggen er zeker kansen", zei de Duitser Greipel, die afgelopen Tour vier ritten won.

Froome: de winnaar moet alles kunnen
Froome: de winnaar moet alles kunnen (Foto: ANP)