Chinese zorgen drukken op beurzen

Redactie

De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagochtend in het rood. Een zwak Chinees inflatiecijfer droeg bij aan de bezorgdheid over de economische situatie in het land. Tegenvallende kwartaalberichten van ASML en Intel zorgden eveneens voor verkoopdruk.

,,Het cijferseizoen is slap begonnen. ASML laat zich niet van zijn beste kant zien, maar dat komt vooral door het cyclische karakter van het bedrijf. Ook was de waardering van het aandeel aardig opgelopen. Verder houdt de onzekerheid rond China de markt in de greep. Donderdag komt Unilever met cijfers en ook daar zal men vooral kijken naar de impact van China op de resultaten", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 433,52 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 653,13 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 1,1 procent.

ASML

ASML zakte 4,6 procent in de AEX. Het kwartaalbericht van het bedrijf komt volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen neer op een ,,winstwaarschuwing". ASML zag de omzet in het derde kwartaal dalen. Ook voor het vierde kwartaal wordt een verdere daling voorzien. Het bedrijf ligt naar eigen zeggen nog wel op koers om over heel 2015 een recordomzet te boeken.

Intel, een belangrijke klant en aandeelhouder van ASML, verlaagde de vooruitzichten voor het lopende kwartaal. Op de Duitse beurs, waar De Amerikaanse chipproducent ook een notering heeft, zakte het aandeel ruim 3 procent.

Docdata

Bij de kleinere bedrijven steeg Docdata 4,8 procent, na bekendmaking zijn e-commercebedrijf te verkopen aan het Amerikaanse Ingram Micro.

In Frankfurt klom Deutsche Wohnen 1,7 procent. Vonovia, de grootste woningverhuurder van Duitsland, wil zijn branchegenoot overnemen. Met de stap wil Vonovia (min 4,1 procent) voorkomen dat de fusie tussen Deutsche Wohnen en het kleinere LEG Immobilien (min 3,4 procent) doorgaat.

De euro was 1,1412 dollar waard, tegen 1,1384 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 46,60 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 49,04 dollar per vat.

Chinese zorgen drukken op beurzen
Chinese zorgen drukken op beurzen (Foto: ANP)